Συνάντηση Ερντογάν-Μπαρζανί στο Ντιγιαρμπακίρ!

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Η Άγκυρα προσεγγίζει όλο και περισσότερο του Κούρδους του Βορείου Ιράκ σε μια προσπάθεια να έχει άμεση πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα τους όπως και ψάχνει τρόπους για να επιλύση οριστικά το Κουρδικό πρόβλημα.
Στην προσπάθεια αυτή φαίνεται πως εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης του Βορείου Ιράκ Μασούτ Μπαρζανί. Ακόμη και πιο μεγάλη έκπληξη είναι ο τόπος της συνάντησης τους, το Ντιγιαρμπακίρ το οποίο θεωρείται το «προπύργιο» των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στη συνάντηση Ερντογάν-Μπαρζανί θα τεθεί το ζήτημα των ενεργειακών συμφωνιών που έχουν συνάψει οι Κούρδοι με την Άγκυρα όπως και οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράκ αλλά και τις σχέσεις των Κούρδων με τη Βαγδάτη. Οι σχέσεις της Άγκυρας είχαν φτάσει στο ναδίρ μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου στο Αρμπίλ του Βορείου Ιράκ χωρίς να ζητήσει την έγκριση της Βαγδάτης όπως και μετά τη σύναψη συμφωνιών μεταφοράς πετρελαίου του Βορείου Ιράκ στην Τουρκία.
Και οι Κούρδοι έχουν σοβαρές αντιθέσεις με το Ιράκ σχετικά με το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Κιρκούκ.
Όμως η Άγκυρα φαίνεται προσπαθεί να δημιουργήσει κάποια «συμμαχία» στην περιοχή στον άξονα Βαγδάτης-Αρμπίλ-Άγκυρας. Καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη Βαγδάτη.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νουρί Αλ Μαλίκι, τον αντιπρόεδρο Χουντάϊ Χουζαϊρ κι τον υπουργό Εξωτερικών Χοσγιάρ Ζεμπαρί. Πριν από λίγους μήνες οι Ιρακινοί δεν ήθελαν να ακούσουν το όνομα Νταβούτογλου καθώς θεωρούσαν πως η Τουρκία προσπαθούσε να προσεγγίσει το βόρειο Ιράκ χωρίς την έγκριση τη κεντρικής διοίκησης της Βαγδάτης.
Ο Νταβούτογλου είχε συνομιλίες με τους Ιρακινούς σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, τη μεταφορά πετρελαίου μέσω της Τουρκίας, το ζήτημα των Τουρκμένων του Κιρκούκ τις διαφορές Σιιτών-Σουνιτών όπως και την αύξηση του εμπορίου με το Ιράκ.
Η Τουρκία εισπράττει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές στο Ιράκ και το βόρειο Ιράκ και στα σύνορα δημιουργούνται ουρές χιλιομέτρων με τις τουρκικές νταλίκες που μεταφέρουν εμπορεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ιρακινό Κουρδιστάν άρχισε ξανά εξαγωγές πετρελαίου

Στρατιωτική κινητικότητα και απειλές της Τουρκίας για Κούρδους και Συρία