Συλλήψεις Τούρκων στο Ισραήλ!

Την ώρα που έγινε μια νεα επαφή για εξομαλυνση των σχέσεων Αγκυρας -Τελ Αβιβ – αλλά ετοιμαζεται και νεα ανθρωπιστική στην Γάζα- τo τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετεδωσε την  είδηση  ότι Τούρκοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές τέθηκαν υπό κράτηση στο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν από τις Αρχές του Ισραήλ, λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν ο τελικός τους προορισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, πρόκειται για τον Χασάν Οζτούρκ, Αρχισυντάκτη της Ulke TV, τους Οζντάν Αϊβάζ και Χουσείν Γκιουνάι της TRT Haber, την Χαλιμέ Κιοκτσέ της εφημερίδας Star, τον Λεβέντ Ουσλούμ Αντιπρόεδρο του Memur-sen και τέσσερεις ακτιβιστές – Κεμάλ Οζντάλ, Ντουρντάν Οζντάλ, Φατίχ Μπολτζάν, Σουμεϋρά Μπολτζάν που τέθηκαν χθες υπό πολύωρη κράτηση στο αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν.

«Τεθήκαμε υπό κράτηση στο Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μία ομάδα δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Μας ανέκριναν τον καθένα προσωπικά», έγραψε σε μήνυμά της στο twitter η Κιοκτσέ, της εφημερίδας Star,. Σε επόμενο μήνυμά της, η Κιοκτσέ συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκαν ότι απελαύνονταν και ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ για 10 χρόνια.

Αντιδραση της Αγκυρας

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται :
»Τέθηκαν υπό κράτηση από μονάδες ασφαλείας του Ισραήλ, 9 Τούρκοι πολίτες, εκ των οποίων 4 μέλη του Τύπου και 5 μέλη οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, που έφτασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να συμμετέχουν σε γεύμα ιφτάρ στην Ιερουσαλήμ. Καταδικάζουμε την απέλαση των επτά από αυτούς τους πολίτες μας – όλους με εξαίρεση τα δύο μέλη της  ( σ.σ. κρατικής ραδιοτηλεόρασης) TRT.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός – συνεχίζει – ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έθεσαν υπό κράτηση για ώρες τους πολίτες μας στο αεροδρόμιο, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου μας και της Πρεσβείας μας στην Άγκυρα, και παρά το γεγονός ότι είχαν θεώρηση που ίσχυε, δεν τους δόθηκε δυνατότητα εισόδου στη χώρα. Για τούτη τη συμπεριφορά τους δε, δεν προέβησαν σε καμία ανακοίνωση.Καλέσαμε τον Επιτετραμμένο του Ισραήλ στο Υπουργείο μας για να γνωστοποιήσουμε την αντίδρασή μας σχετικά με το θέμα και την προσδοκία μας για εξηγήσεις».