Σε «γραμμή Ερντογάν» ο Μπαχτσελί: Στόχος του Ισραήλ δεν είναι η Βηρυτός, αλλά η Άγκυρα

Μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός του εταίρος και αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία είναι ο στόχος των επιθέσεων του Ισραήλ και είναι αναγκαία η «επείγουσα» χρήση βίας για να σταματήσουν.

Η ομιλία του Μπαχτσελί έρχεται σήμερα 8/10/2024 λίγες μόνο ώρες πριν από την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από τους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο αρχηγός του ακραίου εθνικιστικού MHP αναφέρθηκε στο Ισραήλ λέγοντας: «Σήμερα το θέμα δεν είναι η Βηρυτός, αλλά η Άγκυρα. Η κρυφή ατζέντα είναι η τουρκική πατρίδα. Το επόμενο στάδιο των πυραύλων και των δολοφονιών στη Μέση Ανατολή είναι η Ανατολία».

Ο Μπαχτσελί ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το όνομα αυτού του τόπου είναι Δημοκρατία της Τουρκίας και το όνομα του έθνους είναι τουρκικό έθνος. Είτε αυτός ο τόπος και οι κάτοικοί του θα ζήσουν ως ένα και ενιαίο σύνολο είτε το τουρκικό έθνος θα σβηστεί από την ιστορία».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ζήτησε τη χρήση ισχύος κατά του Ισραήλ, λέγοντας πως αν αυτό τολμήσει άμεσα ή έμμεσα να δράσει κατά της Τουρκίας, η Τουρκία έχει την ισχύ να απαντήσει.

Συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί είπε: «Χρειάζεται επειγόντως χρήση ισχύος για να σταματήσει το Ισραήλ. Ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει αμέσως αυτή την ιστορική αποστολή, που δεν επιδέχεται αναβολής, και να τιμωρήσει την αγέλη δολοφόνων. Μετά τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν, η κατάσταση θα κλιμακωθεί και με πιθανά αντίποινα, η φωτιά θα σαρώσει την Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ έχει πλέον κηρύξει τον πόλεμο κατά του Ισλάμ και ακόμη κατά της ανθρωπότητας. Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση σήμερα το μεσημέρι για τις ισραηλινές επιθέσεις και τις εξελίξεις στην περιφέρεια μας, είναι μια σωστή απόφαση. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι το Ισραήλ θα το μετανιώσει πικρά αν στραφεί εναντίον μας, αν φιλοδοξεί να κάνει συγκαλυμμένες ή φανερές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας (μας). Η Τουρκία έχει τη δύναμη να το πράξει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη