Σάλος στην Τουρκία: Η κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει πιστωτικές κάρτες για την ενίσχυση του Ταμείου Άμυνας

REUTERS/Zorana Jevtic

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το οποίο θα φορολογούνται οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών υψηλών ορίων, προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του AKP, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με όριο τουλάχιστον τις 100.000 τουρκικές λίρες, που ισοδυναμούν σε περίπου 2.900 δολάρια, θα πρέπει να καταβάλλουν ετήσιο φόρο ύψους 750 λιρών (21 δολαρίων) στο Ταμείο Υποστήριξης της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2025, εάν ψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, προβλέπει μεταξύ άλλων και τα παρακάτω τέλη:

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την πρόταση νόμου του κυβερνώντος κόμματος ξέσπασε μεγάλη και έντονη συζήτηση στον δημόσιο διάλογο, στην οποία πήραν θέση όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επικριτές της κυβέρνησης αλλά και οικονομολόγοι. Από την πλευρά του, το AKP υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία πρόσθετων πόρων για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία».

Μάλιστα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, τόνισε ότι τα νέα μέτρα αναμένεται να αποφέρουν επιπλέον 70 έως 80 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως προς όφελος του Ταμείου Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, το οποίο συγκέντρωσε, το 2023, συνολικά 135 δισεκατομμύρια λίρες.

Αντιδράσεις στην Τουρκία

Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έσπευσαν, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, να προειδοποιήσουν τον κόσμο ότι η συγκεκριμένη είσπραξη εισφορών δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα και έτσι δεν χρειάζεται να μειώσουν οι πελάτες τα όρια των πιστωτικών τους καρτών.

Από την πλευρά τους, αρκετοί Τούρκοι οικονομολόγοι και αναλυτές έχουν αντιδράσει αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι οποίοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να φορολογηθούν τα όρια των πιστωτικών καρτών, αφού η πίστωση είναι χρέος και οι φόροι επιβάλλονται στον πιστωτή όχι στον οφειλέτη.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εστιάσει στην φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, ενώ η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε ως «φόρο που δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά και πουθενά αλλού στον κόσμο».

Με πληροφορίες από: Yetkin News / Φωτογραφίες Reuters