Με μια νέα προειδοποίηση απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιμονή της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων αλλά και στην αναβολή τόσο της παραλαβής όσο και της συμμετοχής στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35.
Σε δήλωση που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν «προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA) και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τα F-35 – τόσο για την απόκτηση των αεροσκαφών όσο και για τη βιομηχανική συμμετοχή».
Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την εκτίμηση πως η απόκτηση των S-400 θα ενισχύσει την εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία και, συνεπώς, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας. Συνεχίζοντας, τόνισε την πάγια θέση των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι η απόκτηση του εν λόγω ρωσικού συστήματος θα δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας με τα υπόλοιπα νατοϊκά συστήματα που χρησιμοποιούν οι άλλες χώρες της συμμαχίας. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμμαχική δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ για τη σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
«Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύουν στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο και, με την αύξηση της εξάρτησης της Τουρκίας από τη Μόσχα, θα επηρέαζε αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφισταμένων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών».
Στη δήλωση του, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει την πρόθεση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με την Άγκυρα στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα σε σχέση με τους ρωσικούς S-400.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Με την επιδίωξη μιας αμερικανικής λύσης στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την κορυφαία τεχνολογία, καθώς και από τη διαλειτουργικότητα (του συστήματος) με το ΝΑΤΟ».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία αρχείου ΕΡΑ