S-500: Το επόμενο βήμα για τον Ερντογάν αφού οι S-400 είναι «τελειωμένη υπόθεση»

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προχώρησε Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου μίλησε για όλα τα επίκαιρα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας της Τουρκίας, όπως η πολυπόθητη συμφωνία με την Ρωσία για τους S-400, τις ΗΠΑ και την Συρία.

Αναφορικά με την αγορά των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν είπε «καταλήξαμε στο θέμα των S-400, υπογράψαμε συμφωνία με τους Ρώσους και θα αρχίσουμε τη συμπαραγωγή και αργότερα, μπορούμε να δουλέψουμε με τα S-500».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι η Τουρκία πρέπει να αγοράσει τους πυραύλους Patriot των ΗΠΑ και όχι το ρωσικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, έστω και αν αγοράσει ακόμα και τους Patriot.

Στο ζήτημα των Κούρδων. ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στο τρομοκρατικό PKK στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν όπου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η δύναμή τους τόσο στα βουνά όσο και στις πόλεις έχει αποδυναμωθεί πολύ».

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις «αντιτρομοκρατικές της επιχειρήσεις» μέχρι να εξαλειφθεί η τελευταία τρομοκρατική απειλή εναντίον της χώρας, ενώ προσέθεσε ότι «έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση στον αριθμό των τρομοκρατών που παραδόθηκαν. Η συμμετοχή στο ΡΚΚ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο».

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε στο ίδιο πνεύμα λέγοντας ότι η Τουρκία θα καταστρέψει αυτές τις ρίζες τρομοκρατίας ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους: «θα τους καταστρέψουμε στη Συρία αν έρχονται από τη Συρία ή στο Ιράκ αν έρχονται από το Ιράκ. Ακριβώς όπως εξαλείψαμε το τρομοκρατικό πέρασμα και σύνδεσμο στη Συρία, θα χτυπήσουμε και πάλι αν υπάρχουν νέες εξελίξεις εκεί».

Υπενθυμίζοντας τον λόγο της αμερικανικής πλευράς σχετικά με τη «μη στόχευση των Κούρδων», ο Ερντογάν τόνισε ότι προειδοποίησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για τη χρήση λανθασμένων «εκφράσεων».

«Είπα στο Τραμπ ότι εφ ‘όσον χρησιμοποιείτε αυτές τις εκφράσεις, θα κάνετε λάθη.Ο αγώνας μας είναι εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας, του PKK, όχι εναντίον των κουρδικών μας αδελφών.

Μπορεί να υπάρχουν Κούρδοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Βρετανοί εντός αυτής της τρομοκρατικής ομάδας «, ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι ξένοι τρομοκράτες του ISIS προέρχονταν » από όλο τον κόσμο «.

Όσον αφορά τη Συρία, είπε ότι περισσότεροι από 310.000 Συριανοί επέστρεψαν στα σπίτια τους στις περιοχές Jarablus, Azaz, Afrin και Al-Bab.

«Υπάρχει ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία στις περιοχές αυτές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «παρά τις διαμάχες μερικές φορές», η Τουρκία και η Ρωσία συνέχισαν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας στις περιοχές Idlib και Afrin.

Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με την ζώνη ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί στην Συρία, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχε προτείνει για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ασφαλής ζώνη πρέπει να ελέγχεται από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα δεν θα επιτρέπεται να μοιράζεται τον έλεγχο αυτό, διότι μια επίθεση από εκεί [Συρία] είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή», ενώ σε περίπτωση που κάποιος άλλος αναλάβει τον έλεγχο της ζώνης αυτής, όπως οι Αμερικανοί
«θα δώσουν τον έλεγχο στον τομέα αυτό στο YPG και το PYD και γι’ αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να θέσουν τέρμα στους δεσμούς τους με την τρομοκρατική ομάδα PYD / YPG».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον αμερικανικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην Συρία και προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τα όπλα που είχαν δώσει σε τρομοκράτες. Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα στο Ιράκ και ότι τα όπλα είχαν παραμείνει στην τρομοκρατική ομάδα του ΡΚΚ.

«Εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να πάρουν τα όπλα τους από τη Συρία, ας το κάνουν, αφού είναι δική τους περιουσία,. Αν όμως δεν τα απομακρύνουν ας τα δώσουν στην Τουρκία.

Αν χρειαστεί, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τους τα αγοράσουμε, διότι δεν πρέπει να δίνουν αυτά τα όπλα στους τρομοκράτες «, είπε κατηγορηματικά αναφερόμενος στο YPG / PKK.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Anadolu