Ο κύβος φαίνεται πως ερρίφθη για τους S-400. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τρωθεί το γόητρο του Τούρκου Προέδρου.
Καλά πληροφορημένες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το OnAlert ανέφεραν ότι:
- η Τουρκία θα προμηθευτεί από τη Ρωσία τους S-400
- θα τοποθετήσει τους ρωσικούς πυραύλους εκτός τουρκικού εδάφους, πιθανότατα στο Αζερμπαϊτζάν.
Το «τούρκικο παζάρι» του Ερντογάν
Μόλις λίγες ημέρες πριν όλα έδειχναν σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο Ερντογάν δήλωνε πως οι S-400 όχι μόνο θα παραληφθούν, αλλά θα εγκατασταθούν νωρίτερα στην χώρα του. Έφτανε μάλιστα στο σημείο να «απειλεί» τις ΗΠΑ, πως αν εξαιρέσουν τη χώρα του από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας των S-400, τότε το πρόγραμμα θα καταρρεύσει.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν μπορεί να προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται πως πέτυχαν το σκοπό τους.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας
Οι πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν πως η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τον χειρισμό «είναι σχεδόν τελειωμένη». Με αυτόν, και οι δύο πλευρές μπορούν να μιλούν για «νίκη».
Η Τουρκία προμηθεύεται τους S-400, για τους οποίους μάλιστα έχει προπληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν θα «εμπλακούν» με οποιονδήποτε τρόπο στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.
Η κυριότερη ένσταση των ΗΠΑ για τους S-400 ήταν πως εάν αποτελούσαν «ενεργό μέρος» της άμυνας της Τουρκίας, τότε θα έπρεπε να «συνεργαστούν» με τα F-35. Έτσι όμως τα «μυστικά» των αμερικανικών μαχητικών θα ήταν «ορατά» στο λογισμικό των S-400.
Τι κερδίζει η Τουρκία – Τι χάνει η Ελλάδα
Εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί, η Τουρκία με το «παζάρι» του Ερντογάν θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αφ’ ενός θα παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35, που προσφέρει σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην τουρκική οικονομία.
Αφ’ ετέρου προσδοκά στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν η Άγκυρα δημοσιοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν, εστίασε στις εμπορικές συναλλαγές ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα χρόνια!
Αυτονόητα η Ελλάδα χάνει τον ρόλο που διεκδικούσε και θα μπορούσε να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, αν διαταράσσονταν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Το παρασκήνιο της συμφωνίας
Υπενθυμίζεται πως τη σκέψη για τοποθέτηση των S-400 εκτός Τουρκίας είχε παρουσιάσει το OnAlert στις 18 Απριλίου, μετά και σχετική αρθρογραφία στην εφημερίδα «Σαμπάχ». Από τότε ήταν φανερό πως η Τουρκία έψαχνε εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα ο αρθρογράφος της «Σαμπάχ» ανέφερε πως «στο τραπέζι υπάρχει η επιλογή να παραδοθούν οι S400 και να κρατηθούν είτε στο Αζερμπαϊτζάν είτε στο Κατάρ».
Οι πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν πως αυτές οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, με το Αζερμπαϊτζάν να φαντάζει η «ιδανική» λύση. Μια λύση που αποδέχονται και οι ΗΠΑ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως χθες ανακοινώθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Ιούλιο, δηλαδή την περίοδο που θεωρητικά η Τουρκία θα παραλαμβάνει τους S-400!
Προφανώς δεν είναι επίσης τυχαίο πως την επίσκεψη συμφώνησαν το «δεξί χέρι» του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.