S-400 στην Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου «αδειάζει» τις ΗΠΑ και την «απειλή» για τα F-35

Συνεχίζει ακάθεκτος ο  Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο έργο προκλητικότητας της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-400 που έχει προκαλέσει και την έντονη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το NATO.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λετονό ομόλογό του, ο Τούρκους ΥΠΕΞ προχώρησε σε δηλώσεις, εκ των οποίων μια επικεντρώθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με τους S-400 και το πρόβλημα των Αμερικανών για την αγορά αυτή, με τον Τσαβούσογλου να αδειάζει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις..»φοβίες» όπως τις χαρακτήρισε για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 αποτελούν απειλή για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35».

Στην συνέχεια «άδειασε» τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό το σύστημα θα είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας και δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του NATO».

Ωστόσο, στην Ουάσινγκτον δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την πορεία των πραγμάτων μέχρι στιγμής, καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν την Τουρκία να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Ποιες οι κινήσεις των ΗΠΑ μέσω ψηφίσματος Κογκρέσου

Έτσι, για άλλη μια φορά στέλνουν σαφές μήνυμα στον Ερντογάν πως αν επιμένει, η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικό στραγγαλισμό μέσω κυρώσεων.

Το νέο μήνυμα προς την Τουρκία για τους S-400 αποστέλλεται με ένα νέο διακομματικό ψήφισμα το οποίο φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με αυτό, το Κογκρέσο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να μείνει παθητικός θεατής στο ενδεχόμενο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει «σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των Αμερικανών βουλευτών, η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 από την Άγκυρα θα οδηγήσει:

* Στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων μέσω του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)

* Στην ακύρωση της μεταφοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35

* Στην απομάκρυνση από το πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35

Οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων.

Ανάμεσα μάλιστα στις ανησυχίες που εκφράζουν είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ακεραιότητα της αμερικανοτουρκικής εταιρικής σχέσης και θα υπονομεύσει την ενότητα της Διατλαντικής Συμμαχίας.

Με πληροφορίες από: CNNTurk