S-400 στην Τουρκία…γιόκ ; Δεν παρέλαβαν την δεύτερη συστοιχία πυραυλικών συστημάτων

Μια απρόσμενη εξέλιξη στην Τουρκία έκανε γνωστή ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-400, με τον Μανώλη Κωστίδη να τονίζει ότι η Άγκυρα φαίνεται πως «κάνει πίσω» ή ενδεχομένως δέχεται πιέσεις για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία είχε την δυνατότητα για την παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας αμέσως μετά την πρώτη, ωστόσο «στη μέση» ήταν οι διαδικασίες συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας, με αποτέλεσμα να παραταθούν οι διαβουλεύσεις και έτσι να μην προχωρήσει η προμήθεια της δεύτερης συστοιχίας των προηγμένων πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, Πρόεδρος Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Εμείς παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα. Θα μπορούσαμε να παραλάβουμε άμεσα και τη δεύτερη παρτίδα. Όμως όπως ξέρετε υπήρχε πρόβλεψη για μεταφορά τεχνολογίας και συμπαραγωγής. Οι διαβουλεύσεις επειδή συνεχίζονται η συνέχεια της δεύτερης συστοιχία επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου».

Ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ λόγω του τουρκικού αιτήματος για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, αλλά και λόγω άλλων συγκυριακών περιστατικών όπως ενδεχομένως η στάση της Τουρκίας στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν αναγκάσει την Άγκυρα να υποχωρήσει και να μην εφαρμόσει τον αμυντικό πλάνο που είχε σχεδιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήθελε να αποκτήσει stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 για την Πολεμική της Αεροπορία, καθώς επίσης και τους ρωσικούς S-400 για την αεροπορική της άμυνα. Τελικά, λόγω των επιπόλαιων και ευκαιριακών διπλωματικών χειρισμών της, «έχασε» και τα F-35 ενώ οι S-400 είναι «στον πάγο» χωρίς να είναι επισήμως γνωστή η επιχειρησιακή τους λειτουργία αλλά και διαθεσιμότητα.

Με πληροφορίες και από: SKAI / Φωτογραφία αρχείου Reuters