Φουντώνει η αγωνία στην Τουρκία για το τι θα γίνει μετά την έλευση και εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Για την συγκεκριμένη απόφαση της Άγκυρας, οι ΗΠΑ «βγάζουν αφρούς» στην κυριολεξία και απειλούν με βαριές κυρώσεις που θα γονατίσουν την τουρκική οικονομία.
Δεν ήταν λίγοι άλλωστε εκείνοι που μιλούσαν για δημοψήφισμα στη χώρα για να αποφασίσει το τουρκικό κοινό εάν θέλει ή όχι τους S-400. Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση που έχει διεξαχθεί για το θέμα, φαίνεται πως η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της συμφωνίας.
Αυτή θα είναι η επόμενη μέρα της εγκατάστασης των S-400 για την Τουρκία σύμφωνα με ανάλυση της HaberTurk
Ο Ερντογάν πάντως ξεκαθάρισε πρόσφατα πως η συμφωνία είναι κλεισμένη και άρα οι S-400 θα έρθουν. Εφόσον έρθουν και εγκατασταθούν η Άγκυρα θα τους ενσωματώσει στον ήδη προηγμένο σύστημα αμυντικό της τομέα που παράγει τανκς, drones και άλλους εξοπλισμούς.
Η Τουρκία προχωράει επίσης τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού με το νέο σύστημα που εισάγει η κυβέρνηση Ερντογάν με τον αριθμό του στρατού να ανέρχεται στις 300000 πλέον.
Αυτή θα είναι άρα η εικόνα της άμυνας της χώρας μετά την εγκατάσταση των S-400. Παράλληλα, στο επιχειρησιακό κομμάτι οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας σε Βόρειο Ιράκ και Συρία.
Η στάση των ΗΠΑ
Στα αρνητικά της συμφωνίας είναι βέβαια η πίεση της Τουρκίας η οποία αναμένεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Άγκυρας όπως έκανε και με τον πάστορα Μπράνσον το περασμένο καλοκαίρι. Ο αναλυτής της HaberTurk επισημαίνει έτσι ότι η υποστήριξη του κόσμου αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρότζεκτ των S-400 είναι απαραίτητη για να αντέξει η Τουρκία στις αμερικανικές πιέσεις.
Η επόμενη μέρα στη Συρία
Ο αναλυτής της HaberTurk προβλέπει επίσης ότι η Τουρκία ενδέχεται να εγκαταλείψει τα εδάφη που κατέχει στη Συρία και συγκεκριμένα στο Ιντλίμπ μετά από συμφωνία με τη Ρωσία.
Νέες συμμαχίες
Παράλληλα, η συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο δεδομένων και των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη. Η Τουρκία θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη συνεργασία της με χώρες του Κόλπου αλλά και με τη Συρία.
Η συνεργασία με το Ιράν είναι μείζονος σημασίας για την Τουρκία καθώς αναμένεται ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες θα γίνεται στα εθνικά τους νομίσματα, κάτι που θα αποτελεί ένα καίριο χτύπημα στο δολάριο. Στο πλάνο υπάρχει και η δημιουργία κοινής τράπεζας, ενώ η Τεχεράνη θα μπορούσε να προσφέρει και μια χείρα βοηθείας στην Τουρκία κατά του PKK.
Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, η συνεργασία των δύο χωρών, με αφετηρία τους S-400, θα ενισχυθεί και σε άλλους τομείς όπως πχ η συμπαραγωγή διάφορων εξοπλιστικών προγραμμάτων κάτι που πιθανώς θα κάνει την Τουρκία μακροπρόθεσμα ανεξάρτητη αμυντικά. Ένα πλάνο που η Άγκυρα έχει εδώ και δεκαετίες και τώρα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ να το υλοποιήσει λόγω των διεθνών συνθηκών.
Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση
Μετά την εγκατάσταση των S-400 η ΕΕ μπορεί να αυξήσει τα κίνητρα για την Τουρκία προκειμένου να μπει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Ο αναλυτής της haberTurk πιστεύει πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις εμπορικές και τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα κάτι που χρειάζεται η Τουρκία για να ισορροπήσει την επιρροή της Ρωσίας.
Πηγή: HaberTurk