«Πυρά» από την Τουρκία για το Oruc Reis «στην υφαλοκρηπίδα» και τη Γαλάζια Πατρίδα

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας προχώρησε σε μια ακόμα προκλητική ανακοίνωση, αναφορικά με την πορεία του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από τη NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε παράλληλα και χάρτες, όπου απεικονίζονται, κατά τους δικούς του ισχυρισμούς, τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκτηπίδας, εντός των οποίων διεξάγονται οι έρευνες του Oruc Reis, στο πλαίσιο συλλογής σεισμικών δεδομένων, για λογαριασμό της Turkish Petroleum Corporation, υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο δυνάμεων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι περιοχές στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας της οποίας τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και καθορίστηκε και από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την «τδβκ» το 2011».

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας διευκρινίζει πως: «Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή που απαιτείται για το σκάφος σεισμικής έρευνας Oruc Reis  στα νοτιοδυτικά του κόλπου Mερσίνης δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση της NAVTEX».

Ωστόσο, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, καθώς η ανακοίνωσ κλείνει ως εξής: «Σε μια τέτοια χρονική περίοδο, που οι δραστηριότητες στη Γαλάζια Πατρίδα διεξάγονται πιο έντονα από ποτέ με το συντονισμένο έργο των αρμόδιων υπουργείων και ιδρυμάτων, υπάρχει ένα κίνητρο, αν όχι άγνοια, που υποκινείται πίσω από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που θα παραπλανήσουν το ευγενές έθνος μας, με στόχο να βλάπτουν τις εθνικές μας δραστηριότητες. Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων στη Γαλάζια Πατρίδα μας, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα».