Έστειλε αυστηρό «τελεσίγραφο» η Άγκυρα: Να προσέχουν οι ΗΠΑ τις κινήσεις τους

Μετά την πραγματικές και αρνητικές συνέπειες που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, η Άγκυρα «απάντησε» πριν από λίγα λεπτά, διά στόματος του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε αυστηρό ύφος και με κατηγορηματικό τρόπο έδωσε την απάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνοντας υποδείξεις σχετικά με την στάση των ΗΠΑ που μπορούν να «βλάψουν» τις διμερείς σχέσεις τους με την Τουρκία.

Τι δήλωσε ο Ακσόι

Ειδικότερα, ο Χαμί Ακσόι στις δηλώσεις του προέτρεψε την αμερικανική πλευρά να απέχει από κινήσεις και βήματα που μπορούν να βλάψουν τις διμερείς τους σχέσεις, με φόντο την άφιξη των πυραύλων S-400, ενώ άφησε αιχμές για τον διάλογο και την διπλωματία στις μεταξύ τους επαφές.

Απαντώντας στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ακσόι επανέλαβε τις συνθήκες υπό τις οποίες η Τουρκία οδηγήθηκε στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, κάνοντας αναφορά και στο τετ-α-τετ Ερντογάν και Τραμπ στο πλαίσιο της Συνόδου των G-20.

Έπειτα συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία πρότεινε την ανάπτυξη μιας τεχνικής ομάδας εργασίας, στην οποία θα περιλαμβάνονται και στελέχη του NATO, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των ΗΠΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο οι S-400 να προκαλέσουν ζημιά στα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Ωστόσο, ανέφερε ο Ακσόι, η πρόταση αυτή προς την Ουάσινγκτον έπεσε στο κενό και έτσι ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι πρέπει να επικρατήσει «ψυχραιμία» και να μην ληφθούν λάθος μέτρα, αναφερόμενος πιθανώς στις κυρώσεις που εξήγγειλαν οι Αμερικανοί χθες.

Τι είχε δηλώσει όμως η πλευρά του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ;

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Με «πραγματικές και αρνητικές συνέπειες» απάντησε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που θέλουν να βρίσκεται προ των πυλών η επίσημη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως η στάση της Ουάσινγκτον για το συγκεκριμένο θέμα είναι «απίστευτα συνεπής» και δεν έχει αλλάξει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους, τόνισε ότι είναι γνωστές σε όλους οι κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Όπως μάλιστα υπενθύμισε, στις συγκεκριμένες κυρώσεις περιλαμβάνεται και η αναβολή της συμμετοχής στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Παρόλα όμως αυτά η εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτική για τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η παραλαβή θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, λέγοντας πως υπάρχουν καθημερινά ρεπορτάζ και πως δεν πρόκειται για «κάτι το πολύ καινούργιο».

Με πληροφορίες από: Anadolu / ΑΠΕ – ΜΠΕ