Το “τιμολόγιο” του λεγόμενου μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997 στην Τουρκία κατέθεσε η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ στην αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων.
Σύμφωνα με την κ. Τσιλέρ – που δέχθηκε τα μέλη της Επιτροπής στο θέρετρό της στο Νεοχώρι στην Κωνσταντινούπολη - η όλη αυτή διαδικασία του χωρίς »όπλα και πυρομαχικά» πραξικοπήματος για την ανατροπή της κόστισε στον λαό 251 εκ. λίρες. Και εξήγησε ότι αυτό το »οικονομικό τιμολόγιο» προκύπτει λόγω των κρίσεων που ξέσπασαν και των Τραπεζών που βούλιαξαν. Ακόμα η κ Τσιλέρ τόνισε προς τους δημοσιογράφους που την είδαν μετά την κατάθεσή της ότι υπεύθυνες για την υπόθεση δεν μπορούν να θεωρηθούν μόνο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική.Ακόμα πρόσθεσε η κ Τσιλέρ ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί για κανέναν διότι πάνω από όλα αυτά θα πρέπει να επιδειχθεί προσπάθεια για αλληλοκατανόηση. Θα πρέπει , είπε, να εξετάσουμε τους λόγους, να καταλάβουμε ποια λάθη κάναμε και να τα αποδεχθούμε.
Η κ. Τσιλέρ είπε ότι είναι πραξικόπημα αυτό που έγινε την 28η Φεβρουαρίου, αλλά ένα πραξικόπημα το οποίο ξεπερνάει τα γνωστά πραξικοπήματα. Επεσήμανε ότι το πραξικόπημα αυτό δεν ξεκίνησε από μια ημερομηνία και δεν έληξε σε κάποια άλλη και δεν πραγματοποιήθηκε με όπλα και πυρομαχικά.
Είχαν βγει κάποια τανκς στο Σιντζαν τα οποία όμως δεν έφθασαν στην Βουλή και δεν έβαλαν κλειδαριά στο Κτήριο της Βουλής,είπε .Η ίδια τόνισε πως στόχος της 28ης Φεβρουαρίου ήταν η ίδια και η διάλυση του κόμματός της . Αυτοί που έκαναν την 28η Φεβρουαρίου, είπε, σκέφτηκαν ότι σε περίπτωση που διαλυθεί το κόμμα της DYP , θα καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός και θα πέσει η (τότε) κυβέρνηση . Αν όλα αυτά, είπε, γίνονταν σχεδιασμένα και προγραμματισμένα , δεν μπορεί να γίνει λόγος για Δημοκρατία.
«Δεν ήταν »μεταμοντέρνο» αλλά πραγματικό πραξικόπημα», έχει δηλώσει άλλη φορά η πρώην πρωθυπουργός, κ. Τανσού Τσιλέρ, για τα γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου 1997, που οδήγησαν στην πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης Ερμπακάν στην Τουρκία.
Να θυμίσουμε ότι το πραξικόπημα του ‘97 χαρακτηρίστηκε ως ‘μεταμοντέρνο’ πραξικόπημα, αφού για πρώτη φορά δεν κατέβηκαν τα τανκς στους δρόμους, αλλά οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι στρατηγοί της Τουρκίας έριξαν την κυβέρνηση με έναν πιο ‘μοντέρνο’ τρόπο…, χωρίς βία