Πως θα επιστρέψουν τα μέλη του PKK στην Τουρκία – Όλο το σχέδιο

Καθώς οι τουρκικές εκλογές τέλειωσαν, δρομολογείται σταδιακά – σε επικοινωνιακό κατ αρχήν επίπεδο- ο οδικός χάρτης για την επιστροφή των μελών του κουρδικού ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ και την Ευρώπη στην Τουρκία. Η φιλοκυβερνητική  εφημερίδα  Yeni Safak δημοσιευει τα βασικά σημεία  από το σχέδιο με  την ονομασία «Τουρκικό μοντέλο για τη διαδικασία επίλυσης» που έχει έκταση 291 σελίδων.
 
Ο οδικός αυτός χάρτης – που είναι άγνωστο άν έχει ακόμα την πλήρη έγκριση του Οτζαλάν  και άλλων παραγόντων  του κουρδικού χώρου – προβλέπει ότι:

Να σημειωθεί ότι από τους 3.971 «πρώην τρομοκράτες», όπως αναφέρονται από την εφημερίδα,  που μένουν στο Ντοχούκ και  Σουλεϊμανιγιέ (του βορείου Ιράκ), οι προαναφερθέντες 1.711 έχουν καθαρό ποινικό μητρώο στην Τουρκία. 

Να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επιστροφή 2.518 μελών του ΡΚΚ πριν από τον Ιούλιο του 2015. Παρόλα αυτά η δράση του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIL)  στο Βόρειο Ιράκ άλλαξε τα σχέδια. Το Καντήλ επιθυμεί την αναβολή της επιστροφής των μελών του ΡΚΚ για το τέλος του 2015. Η τελική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από διαβουλεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Καντήλ και Οτζαλάν. 

Διαβάστε ακόμη:

Stratfor: Οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Ιράκ: Κούρδοι ανακατέλαβαν το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό φράγμα

Νεκρός Κούρδος διαδηλωτής στο Ντιγιαρμπακιρ