Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Παρά τα αρχικά σχετικά δημοσιεύματα ο τελικός απολογισμός του ταξιδιού του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον αποτυπώνεται σε μεγάλη μερίδα του τουρκικού τύπου ως επιστροφή «με άδεια χέρια», όσον αφορά το βασικό θέμα, το Συριακό – και όχι μόνο! Εξηγούν δε την «λαμπρή υποδοχή» που πράγματι υπήρξε μόνο ως «μπράβο» για την βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ…
Την έκφραση αυτή μάλιστα – «με άδεια χέρια» - χρησιμοποιεί και η αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Μιλιετ (Milliyet), κυρία Ασίλ Αιντιντασμπας για να δείξει ότι ο κ. Ερντογάν απέτυχε να επιβάλει την λύση της στρατιωτικής επέμβασης και ότι ο Ομπάμα τον έπεισε να υιοθετήσει τις αμερικανικές θέσεις. Τονίζει ότι ο κ. Ερντογάν φαίνεται να αποφάσισε να άρει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την επίλυση του συριακού μέσω της διπλωματικής οδού, επειδή επείσθη σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν στη διάσκεψη της Γενεύης. Φαίνεται ότι υπάρχουν σχέδια να διευρυνθεί η στρατιωτική και εφοδιαστική υποστήριξη σε μετριοπαθείς ομάδες στη Συρία
ICG : Δεν είναι πια ισχυρή χώρα η Τουρκία!
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet ο διευθυντής για θέματα Τουρκίας του – πανίσχυρου - International Crisis Group, κ. Χιού Πόουπ αναφέρει ότι η επίσκεψη του Ερντογάν κατέδειξε ότι η Τουρκία δεν είναι αρκετά δυνατή ώστε να αλλάξει τις στρατιωτικές ή διπλωματικές ισορροπίες στην περιοχή. Η Τουρκία πριν από 5 χρόνια ήταν μια δυνατή, αμερόληπτη χώρα και μια υπολογίσιμη δύναμη, κάτι που σήμερα δεν ισχύει, δηλώνει ο κ. Πόουπ που αναφέρει ότι η επίσκεψη έδειξε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την γεωγραφική θέση της χώρας,μόνο. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία ως ένα ραντάρ παρακολούθησης των εξελίξεων στις χώρες της περιοχής όπως η Συρία και το Ιράν αλλά ουδόλως ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην ίδια τη χώρα.
Το ρεζουμέ των αναλύσεων είναι με δύό λόγια ότι Ερντογάν και Ομπάμα συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση προς το καθεστώς της Συρίας και να παρέχουν στρατιωτικές και πολιτικές συμβουλές στην αντιπολίτευση, παράλληλα με τις προσπάθειες παγκόσμιας κινητοποίησης ώστε να ασκηθεί διεθνή πίεση προς το καθεστώς Ασαντ. Για τον σκοπό αυτο η Τουρκια θα εργαστεί και με την Ρωσία.
Πως …ανακάλυψε τους τρομοκράτες
Τη ίδια στιγμή η Τουρκία θα προσπαθήσει να συμπλεύσει με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή της Αλ Κάιντα στη Συρία- κάτι που μέχρι τώρα αποσιωπούσε, αφού το βασικό ενδιαφέρον της ήταν μια νίκη των αντιπολιτεύομενων ανεξάρτητα ποιοι ήταν αυτοί.
Αξιο λόγου είναι επίσης ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ταράφ (Taraf), η Τουρκία, για πρώτη φορά, περιέγραψε τις ένοπλες ομάδες που μάχονται στη Συρία ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ομάδες όπως η Αλ Νούσρα και άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα, χαρακτηρίζονται πλέον από την Τουρκία ως τρομοκρατικές!
Το ταξίδι σε Γάζα και Δυτική Οχθη
Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Γάζα - που θα γίνει τον Ιούνιο – η εφημερίδα Χαμπερτερκ (Haberturk) αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα κάνει προσπάθειες να οικοδομήσει σχέσεις ενότητας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου του ταξιδιού στη Γάζα. Ο Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Γάζα μαζί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος θα συνοδεύσει τον τούρκο Πρωθυπουργό μόνο σε περίπτωση που κατορθώσει έναν συμβιβασμό μεταξύ Χαμάς και Φατάχ πριν την επίσκεψη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Δυτική Όχθη μετά το ταξίδι του στη Γάζα. Είναι σαφές ότι η ένταξη και της Δυτικής όχθης έγινε με την πίεση των ΗΠΑ που εκδηλώθηκε πριν καν γίνει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον…
Η συμφωνία για τα πετρέλαια
Τέλος και όπως ήδη είχε προϊδεάσει το ΟnAlert στο άρθρο με τίτλο »Κουτοπονηριές Ερντογάν»(κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο) – και επιβεβαίωσε αργότερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, στις συνομιλίες ανέβηκαν οι τόνοι για τη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με το βόρειο Ιράκ για την εκμετάλλευση και κυρίως τη μεταφορά του πετρελαίου της περιοχής μέσω 2 ή 3 αγωγών της Τουρκίας,
Ο Πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συμφωνία με έντονο τρόπο και συνέστησε στον κ. Ερντογάν να πάρει και την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, της Βαγδάτης. Η τουρκική πλευρά μετά την αντίδραση φαίνεται πως σκέφτεται να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιστρέφοντας επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι υπήρχε με τις ΗΠΑ κάποια διαφωνία για τη μεταφορά του πετρελαίου. «Τονίσαμε πως θα καταβάλλουμε το τίμημα του 17% στη Βαγδάτη που αποτελεί το νόμιμο δικαίωμα τους» είπε αποδεχόμενος την κυρίαρχη θέση της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Τανέρ Γιλντίζ για να δικαιολογήσει τα πράγματα είχε πει : «Η συμφωνία που θα γίνει με το Βόρειο Ιράκ, δεν αντιτίθεται στο Σύνταγμα της χώρας. Στο Βόρειο Ιράκ, 19 χώρες και 39 εταιρείες προβαίνουν σε εργασίες. Γιατί να μην είναι και η Τουρκία;» υποστήριξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :
Τουρκία : Προς αλλαγή στάσης στη Συρία μετά από τη συνάντηση Ερντογάν – Ομπάμα
Τσακωμός Ομπάμα – Ερντογάν;