«Πορθητής».. μετ’ εμποδίων το Fatih

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η πρώτη προσπάθεια διεξαγωγής γεώτρησης από τον «Πορθητή» της Τουρκίας, ο οποίος χρειάστηκε πάνω από 18 ώρες για να φτάσει στο σημείο γεώτρησης που ανακοίνωσε με NAVTEX η Άγκυρα την Δευτέρα.

Λίγο μετά τις 06.30μμ, απόγευμα Τετάρτης έφτασε στο σημείο στόχος «Αλάνια-1» το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), μετά από μια άστατη πορεία που διήρκεσε περισσότερο από 18 ώρες για να διανύσει μια απόσταση 55 ναυτικών μιλίων.

Η πορεία του Fatih διακόπηκε δύο φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, είτε τεχνικά, είτε οργανωτικά για την πρώτη γεώτρηση σε βαθιά νερά, που δεν ξεπεράστηκαν κατά τους 20 μήνες που το Fatih βρισκόταν σε απραξία υπό τουρκική ιδιοκτησία.

Συγκεκριμένα, το γεωτρύπανο έβαλε πλώρη για τον στόχο «Αλάνια-1» λίγο μετά τα τις 4.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με πολύ αργή πορεία – που έφτασε στους 5 κόμβους, ωστόσο αμέσως άρχισε να μειώνει ταχύτητα και λίγο πριν τις οκτώ το πρωί, σταμάτησε.

Η διακοπή διήρκησε περισσότερο από τέσσερεις ώρες, αλλά μετά από νέα εκκίνηση και πάλι όταν έφτασε στην ταχύτητα των πέντε κόμβων σταμάτησε για περισσότερο από τρεις ώρες αυτή τη φορά.

Ξεκίνησε ξανά γύρω στις 4.00 το απόγευμα για να φτάσει στον στόχο γύρω στις 6.30 το απόγευμα.

Στο μεταξύ το ένα σκάφος υποστήριξης από τα δύο που συνοδεύουν το Fatih, επέστρεψε στο λιμάνι και ξανά πήρε πορεία προς το γεωτρύπανο, κάτι που δείχνει ότι χρειάστηκαν πρόσθετο εξοπλισμό ή υλικά που δεν προβλέφθηκαν αρχικά. Η γεώτρηση προβλέπεται να διαρκέσει 140 μέρες.

Πηγή Philenews