OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Πολύ κακό για το τίποτα; Ελεύθεροι οι συλληφθέντες Ναύαρχοι που υπέγραφαν την επιστολή για τη Συνθήκη του Μοντρέ

13/04/2021 - 14:31
NAVTEX
Share on FacebookShare on Twitter

Ελεύθεροι υπό όρους αφέθηκαν δέκα απόστρατοι ναύαρχοι στην Τουρκία που είχαν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα επειδή επέκριναν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης», μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Anadolu.

Οι ναύαρχοι εν αποστρατεία συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου και αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη νύχτα υπό όρους, ενώ τους επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι ίδιοι όροι επιβλήθηκαν και σε άλλους τέσσερις πρώην ναυάρχους, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Οι απόστρατοι ανήκουν σε μια ομάδα 104 ναυάρχων, οι οποίοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή όπου εξηγούσαν τους κινδύνους που ενέχει, σύμφωνα με τους ίδιους, για τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία διασφαλίζει τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου, το σχέδιο του Ερντογάν για τη δημιουργία της “Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης”.

Δείτε επίσης Τουρκία: Ομοβροντία από τους συνεργάτες του Ερντογάν κατά των 103 Ναυάρχων – «Κάνουν πραξικόπημα»!

Εναντίον τους έχει ξεκινήσει έρευνα για “σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης”.

“Το να καταλήγει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μια απλή ανακοίνωση είναι εντελώς ένα λάθος επικοινωνίας (…) το κείμενο είναι απολύτως ξεκάθαρο, γραμμένο με καλές προθέσεις”, δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται “πατέρας” του αμφιλεγόμενου δόγματος “της γαλάζιας πατρίδας”, το οποίο προβλέπει τουρκική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Δείτε επίσης: Σοκ στην Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Συνυπέγραφε την επιστολή των 104 Ναυάρχων!

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επικρίνει σφοδρά την ανοικτή επιστολή των ναυάρχων.

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, η διάνοιξη της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙΣΥΛΛΗΨΗΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Κατάθλιψη στη μέση ηλικία: Τα 6 συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Αδειάζει τη Μαρία Καρυστιανού η πλειοψηφία του Συλλόγου συγγενών των Τεμπών: «Προσωπικές επιλογές - Δεν έχουμε καμία ανάμειξη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert