Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Το Μπαχρέιν ενδιαφέρεται »ζεστά» για το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 ATAK το οποίο αναπτύχθηκε από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) και την Στρατιωτική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Τουρκίας (ASELSAN) – βασίζεται όμως στην σχεδίαση και την πλήρη συνεργασία της ιταλικής αεροναυπηγικής εταιρείας Agusta/Westland που ήδη το κατασκευάζει ως Α129 Mangusta,.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσάμ αναφέρεται ότι το διεθνές περιοδικό άμυνας Janes, αναφέρει πως εάν εξασφαλιστεί συμφωνία της Τουρκίας με το Μπαχρέιν θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο ATAK.
Το πρόγραμμα Τ-129 ΑΤΑΚ ξεκίνησε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ιταλική εταιρεία Agusta/Westland το Σεπτέμβριο του 2007. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, το οποίο αφορούσε την κατασκευή 51 ελικοπτέρων, είναι 2,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ ευρώ αντιστοιχούν στην Agusta/Westland.Το ελικόπτερο Τ-129 ΑΤΑΚ βασίζεται στην προηγμένη εξαγωγική έκδοση Α129Ι, του ελαφρού επιθετικού ελικοπτέρου Α129 Mangusta, το οποίο βρίσκεται σε υπηρεσία στον ιταλικό Στρατό από το 1990. Το ότι το ελικόπτερο που επέλεξε ο τουρκικός Στρατός χρησιμοποιείται ήδη επιχειρησιακά χρόνια τώρα, επιτάχυνε την υλοποίηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα το πρώτο πρωτότυπο να πετάξει τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ο βασικός λόγος που οι Ιταλοί κατάφεραν να κερδίσουν το τουρκικό πρόγραμμα μέσω διαγωνισμού, ήταν η μεγάλη μεταφορά τεχνολογίας από την Agusta/Westland στην τουρκική εταιρεία ΤΑΙ που έδωσαν , καθώς και η άδεια των Ιταλών να εγκατασταθούν στο ελικόπτερο, τουρκικά οπλικά συστήματα, ηλεκτρονικά και ηλεκτρο-οπτικά υποσυστήματα, όπως ήθελε η Αγκυρα για να μπορεί να το »πλασάρει» ως »τουρκικό»- για λόγους οικονομικούς αλλά και πρεστίζ..
Το τουρκικό ελικόπτερο, διατηρεί την άτρακτο του Α129Ι και είναι εξοπλισμένο με δύο νέους κινητήρες CTS800-4A, οι οποίοι αποδίδουν 1.361 ίππους.Το ΑΤΑΚ “οπλισμένο” μπορεί να φτάσει τα 274 χλμ την ώρα και να πετά για 3 ώρες διανύοντας απόσταση 519 χλμ.
Το επιθετικό ελικόπτερο Τ -129 ATAK για να είναι βιώσιμο ως πρόγραμμα ,πρέπει η Άγκυρα να το πουλήσει κάπου εκτός Τουρκίας. Για αυτό έχει απευθυνθεί σε πολλές φιλικές της χώρες και εστιάζει σε αυτό.