Ποια θα είναι η τύχη της τουρκικής οικονομιας μετά από την εκλογή Ερντογάν

  Διαφορετικές μεταξύ τους εκτιμήσεις διατυπώνονται για την οικονομία της Τουρκίας μετά τις Προεδρικές εκλογές: Ο Οίκος  Fitch αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι αναμένεται να συνεχιστεί ο πολιτικός κίνδυνος στην Τουρκία ,γεγονός  το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Από την άλλη ο αρθρογράφος της Hurriyet, κ.Ερντάλ Σαγλάμ, ισχυρίζεται ότι η αγορά δεν αναμένει αλλαγές στην διαχείριση της οικονομίας. Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι προεδρικές εκλογές έφεραν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. «Η αβεβαιότητα θα συνεχιζόνταν αν η Τουρκία πήγαινε σε δεύτερο γύρο εκλογών ενώ μια νίκη του Ερντογάν με ποσοστό 57% θα επέφερε δραστικές αλλαγές». Για τους τραπεζικούς αναλυτές, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα ήταν μια νίκη του Ερντογάν με ποσοστό 50,5%. Όπως εκτιμούν, σε ένα τόσο εύθραυστο περιβάλλον δεν αναμένονται αλλαγές στην διαχείριση της οικονομίας.
 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι «μια ιστορική σελίδα θα ανοίξει στην οικονομία, όταν αναλάβει πρόεδρος ο Ερντογάν», καθώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην οικονομία και θα αναβαθμιστούν οι οικονομικές προτεραιότητες της χώρας προκειμένου να φτάσει τον στόχο των 2 τρις λιρών μέχρι το 2023. Ο Υπουργός Οικονομικών, κ.Νιχάτ Ζεϋτμπεκτσί, δήλωσε ότι η χώρα θα περάσει από την παθητική στην ενεργό οικονομία. Η εφ/δα αναφέρει ότι ο  Αντιπρόεδρος κ. Αλί Μπαμπατζάν δεν θα συμμετάσχει την επόμενη κυβέρνηση ενώ θα αναδιοργανωθεί όλη η δομή της οικονομίας. Στόχος είναι η «αρμονική συνεργασία» της κυβέρνησης με σημαντικά ιδρύματα όπως η Κεντρική Τράπεζα, το Θησαυροφυλάκιο, το BDDK και το SPK ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει για την μείωση των επιτοκίων. Η μάχη κατά της λεγόμενης  <<      παράλληλης δομής >> του ιμάμη Φ. Γκιουλέν θα συνεχιστεί ενώ ο δημόσιος τομέας θα σταματήσει τη συνεργασία με επιχειρήσεις που πρόσκεινται στην <<παράλληλη δομή>>. Από την άλλη, αξιωματούχοι που αρνούνται να στηρίξουν τον αγώνα κατά της <<παράλληλης δομής>> θα διώχνονται.
 
Από την άλλη την άποψη της Sabah δεν συμμερίζεται ο αρθρογράφος της Zaman, κ. Τουρχάν Μποζκούρτ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η παραμονή του Αντιπροέδρου, κ. Αλί Μπαμπατζάν, στην κυβέρνηση είναι πιο σημαντική από την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Αν αποχωρήσει ο κ. Μπαμπατζάν, η Κεντρική Τράπεζα θα χάσει την ανεξαρτησία της και η τουρκική οικονομία θα ξαναγυρίσει στον λαϊκισμό της δεκαετίας του ’90. Όπως υποστηρίζει, ανεξάρτητα ρυθμιστικά ιδρύματα, όπως τα BDDK, SPK, TMSF, BTK και EPTK θα εγκαταλείψουν την αντικειμενικότητα και θα αναγκαστούν να ενδώσουν σε επιβλαβείς πολιτικές. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Τουρκίας (EPTK) αποφάσισε να ακυρώσει την άδεια μεγάλης εγκατάστασης αιολικής ενέργειας που είχε δοθεί στην εταιρεία Boydak Group. Όπως φημολογείται η εταιρεία πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλ’εν