Πέθανε ο Εβρέν στην Τουρκία καταδικασμένος για το πραξικόπημα του 1980

Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών ο Κενάν Εβρέν ,όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στρατηγός εν αποστρατεία, πρώην πρόεδρος της Τουρκίας (1982-1989), κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 .

Ο Εβρέν, νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Άγκυρα.

Ήταν ο πρώτος πραξικοπηματίας ο οποίος δικάστηκε στην Τουρκία, για “εγκλήματα κατά του κράτους”. Καταδικάστηκε το 2014 σε ισόβια κάθειρξη. Νοσηλευόταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA από το 2012.

Το πραξικόπημα του Εβρέν ήταν το πιο αιματηρό που έγινε στην Τουρκία .

Είχε απαντήσει ξερά σε όσους διαμαρτύρονταν για τον απαγχονισμό ενός 17χρονου που είχε καταδικαστεί για τον φόνο ενός στρατιώτη στις ταραχές που ακολούθησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα: “αν δεν κρεμάσεις αυτούς που το αξίζουν, εξαπλώνονται σαν ιός”.

Άρχισε την καριέρα του το 1938, στο Πυροβολικό, πολέμησε στην Κορέα, έλαβε τον βαθμό του στρατηγού το 1974, ανέλαβε αρχηγός της 4ης Στρατιάς— Στρατιάς του Αιγαίου—το 1976 και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων το 1978.

Ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ένοπλων Δυνάμεων το 1978, ο Εβρέν, εξ ονόματος του στρατού, αυτόκλητου υπερασπιστή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ, είχε απευθύνει μια πρώτη προειδοποίηση στον τότε πρωθυπουργό, τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον οποίο θεωρούσε ανεπαρκή. Δυο χρόνια αργότερα, έκανε παραξικόπημα.

Προώθησε ένα αυταρχικό Σύνταγμα, το οποίο παραμένει ουσιαστικά ακόμη σε ισχύ παρά τις πολυάριθμες αναθεωρήσεις του.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1983, ο Εβρέν έγινε Πρόεδρος της δημοκρατίας, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε ως το 1989.

Έπειτα από μια αναθεώρηση του Συντάγματος το 2010, ο Εβρέν έχασε την ασυλία του και έγινε το 2012, μαζί με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Τουρκίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, ο πρώτος πραξικοπηματίας που δικάστηκε για “εγκλήματα εναντίον του κράτους”.