Πεντάγωνο: Οι S-400 στην Τουρκία δημιουργούν κινδύνους που δεν θα αποδεχθούμε

Συνεχίζονται οι «τριβές» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, με την Ουάσινγκτον να έχει καταστήσει σαφές πως αφενός δεν μπορεί να αποδεχθεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας και αφετέρου θα υπάρξουν συνέπειες αν οι ρωσικοί πύραυλοι «πατήσουν» τουρκικό έδαφος.

Την ίδια στιγμή που πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να βάλει «στοπ» στους Τούρκους πιλότους που θα εκπαιδεύονταν στο stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35, αξιωματούχος του Πενταγώνου μίλησε για απαράδεκτους κινδύνους» που θα προκαλέσει η Τουρκία αν παραλάβει εν τέλει τους S-400.

Η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία δημιουργεί «απαράδεκτους κινδύνους» για τις ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη.

Ειδικότερα, ο Andrew Winternitz, υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή πολιτική και για το NATO δήλωσε πως το σύστημα ραντάρ των S-400 θα παρείχε στη Ρωσία ευαίσθητες πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου για το F-35.

Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, καθώς το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς είναι η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας τους.

Ο Winternitz συνέχισε λέγοντας πως από την αμερικανική πλευρά, δεν υπάρχουν μέτρα που να μπορούν να μετριάσουν τις ανησυχίες τους γι’ αυτή την εξέλιξη.

Παρά τις δικαιολογίες της Άγκυρας, πως τα F-35 θα αναπτυχθούν εκτός εμβέλειας των πυραύλων S-400, κάτι τέτοιο δεν έχει πείσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζουν και να «απειλούν» την Τουρκία.

Αυτό φαίνεται από τις ενέργειες της Ουάσινγκτον και του Πενταγώνου, είτε μέσω δηλώσεων για μελλοντικές κυρώσεις είτε με το «πάγωμα» του προγράμματος εκπαίδευσης Τούρκων πιλότων στα F-35.

Με πληροφορίες από: Anadolu