Πέφτει η δημοτικότητα του Ερντογάν

Xαμένος βγαίνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ Ερντογάν και το κόμμα του – που έπεσε στο 36%- από το πρόσφατο σκάνδαλο  διαφθοράς που ταλανίζει την γειτονική χώρα. 

Αυτό προκύπτει από την εκτίμηση των στοιχείων δημοσκόπησης  που διενήργησε η εταιρία Metropoll, με τη συνεργασία των καθηγητών κκ Οζέρ Σεντζάρ, Ιχσάν Νταγί, Ντογού Εργίλ και Βαχάπ Τζοζκούν και που παρουσιάζει ο αρθρογράφος της Hurriyet, κ. Αχμέτ Χακάν. Μάλιστα  εκτιμάται πως δύσκολα ο κ Ερντογάν θα βγει από την πτωτική κατάσταση  αυτή, λόγω ανεπαρκούς στρατηγικής του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 42.2% των ερωτηθέντων θεωρούν την επιχείρηση της 17 Δεκεμβρίου κατα της διαφθοράς , ως κίνηση κατά της δωροδοκίας και διαφθοράς, 24% ως είδος πραξικοπηματικής ενέργειας κατά της κυβέρνησης και το 24.9% θεωρούν ότι πρόκειται για συνδυαστική επιχείρηση. 
 
Το 60.5% θεωρούν δικαιολογημένη την επιχείρηση, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 26.5% των ερωτηθέντων.
 
Το 70.1% πιστεύει ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται και Υπουργοί, άποψη με την οποία διαφωνεί το 16.8%.
 
Το 59.7% θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, ενώ το 29.9 έχει την αντίθετη άποψη.
 
Το 61.1% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση άσκησε πίεση στην αστυνομία, ενώ το 17.27% αρνείται τον ισχυρισμό.
 
Το 64.8% πιστεύει στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ενώ το 24.7% εκτιμά ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι ανεξάρτητη.
 
Το 78.9% πιστεύει ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στην Τουρκία, άποψη που δε συμμερίζεται το 13.5%.
 
Το 45.1% πιστεύει ότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Γκιουλέν χειρίζονται λανθασμένα την ένταση μεταξύ της Κυβέρνησης και του κινήματος, το 28.5% αποδίδει το δίκαιο στην Κυβέρνηση, ενώ το 6.3% στον Γκιουλέν.
 
Οι εκτιμήσεις  καθηγητή

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Γκεζί, η δημοτικότητα της Κυβέρνησης Ερντογάν είχε υποχωρήσει στο 36%, αλλά η Κυβέρνηση ξεπέρασε την κρίση δημοτικότητάς της σε σχετικό σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στους στρατηγικούς ελιγμούς του Πρωθυπουργού Ερντογάν, σχολιάζει ο καθηγητής κ. Σεντζάρ και προσθέτει: Ως αποτέλεσμα του σκανδάλου διαφθοράς, η Κυβέρνηση έχασε πάλι σε δημοτικότητα, εμφανίζοντας ποσοστά εξίσου στο 36%, αλλά αυτή τη φορά, η στρατηγική του Ερντογάν κρίνεται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκής, για να αποκαταστήσει την καταγεγραμμένη πτωτική τάση.