Πάτησε την σκανδάλη ο Ερντογάν: Σκοτώσαμε 30-35 Σύρους στρατιώτες!

Η Τουρκία σκότωσε στρατιώτες του συριακού καθεστώτος ως απάντηση σε βομβαρδισμό πυροβολικού που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Τούρκους στρατιώτες, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τη Μόσχα να μην «εμποδίσει» την απάντηση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «από 30 έως 35» Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την τούρκική απάντηση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει από την πλευρά του πως σκοτώθηκαν έξι Σύροι στρατιώτες.

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από το πυροβολικό της Συρίας

Τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί «έπεσαν μάρτυρες» — σκοτώθηκαν — και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων «σοβαρά», από σφοδρά πυρά πυροβολικού συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Κατά την Άγκυρα, οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν «αμέσως» τα πυρά που δέχθηκαν και «κατέστρεψαν πολλούς στόχους» — δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς — στην Ιντλίμπ.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στηλίτευσε το ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του μολονότι «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις τουρκικές θέσεις».

Τα «στοιχεία μας» που χτυπήθηκαν στάλθηκαν για να ενισχύσουν τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ, όπου όπως διατείνεται η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα για να «αποτραπούν μάχες».

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει 12 θέσεις παρατήρησης — στην πράξη, βάσεις — στην περιοχή, βάσει μιας συμφωνίας του 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, αρκετές από τις εγκαταστάσεις αυτές είναι πλέον περικυκλωμένες από τις συριακές δυνάμεις.

Το χρονικό

Όπως σας ενημέρωνε νωρίτερα το OnAlert.gr, με το δάχτυλο βρίσκονταν στη σκανδάλη οι δύο στρατοί στη Συρία. Οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές έχουν φέρει ανησυχία στο τουρκικό στρατόπεδο καθώς περιμένουν «αντίποινα».

Η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθούσε να είναι τεταμένη, παρά την κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα και η Άγκυρα τον Ιανουάριο, καθώς οι αντιδημοκρατικοί μαχητές στην Ιντλίμπ συνεχίζουν να επιτίθενται στο στρατό και τους πολίτες παρά την εκεχειρία.

Ένας μεγάλος αριθμός οχημάτων που ανήκουν στον τουρκικό στρατό εισήλθε στη Συρία από συνοριακό πέρασμα, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Arabiya την Κυριακή. Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η συνοδεία κατευθύνεται προς το Χαλέπι και το Ιντλίμπ.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα μπορεί να ξεκινήσει στρατιωτική επίθεση, εκτός αν η επιχείρηση «σταματήσει γρήγορα».

Η Συρία ξεκίνησε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή στις 19 Δεκεμβρίου και κατάφερε να καταλάβει αρκετές πόλεις της επαρχίας πριν πετύχει μια κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου. Οι τρομοκράτες, ωστόσο, συνέχισαν τις επιθέσεις τους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 συριους στρατιώτες και τραυματίζοντας 80 άλλους την περασμένη εβδομάδα.

Ένα μεγάλο μέρος της ζώνης απαγόρευσης κλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, η οποία ήταν μία από τις τέσσερις ασφαλείς ζώνες που δημιουργήθηκαν βάσει συμφωνίας που επετεύχθη στις συνομιλίες της Αστάνα του Μαΐου του 2017, εξακολουθεί να ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ / Sputnik / Al-Arabiya