Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Συμμετοχή στα τουρκικά σχέδια άμυνας επιθυμεί ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Όλαντ ( François Hollande) που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Μάλιστα η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της τόνωσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας της Γαλλίας με την Τουρκία. αλλά και σε δήλωσή του σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία και η Γαλλία έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για στρατηγική συνεργασία.
Tο μήνυμα του Γάλλου Προέδρου έρχεται ακριβώς πριν την κρίσιμη στιγμή για το τουρκικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής προστασίας και δεν είναι χωρίς σημασία ότι ο κ. Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, συνοδεύεται από τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας.
2η επιλογή το γαλλικό σύστημα
Η Τουρκία έχει ήδη επισημάνει – υπό την αμερικανική και ΝΑΤΟική πίεση κυρίως- ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει στο θέμα της συμφωνίας της αντιπυραυλικής της προστασίας που έχει κάνει με την κινεζική εταιρία, ανοίγοντας το δρόμο και για την γαλλο-ιταλική αμυντική πρόταση, που μέχρι πρόσφατα θεωρούσε 2η εναλλακτική της επιλογή. Βεβαίως ενδιαφέρον έχουν για το θέμα οι ΗΠΑ και η Ρωσία- με τα Patriot και τα S-300 αντίστοιχα.
Ο Τουρκικός τύπος κάνει γενικά εκτεταμένες αναφορές στην επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποιεί από χθες ο Γάλλος Πρόεδρος που έφθασε με αντιπροσωπεία έξι Υπουργών και 50 επιχειρηματιών.
Ναι στις ενταξιακές συζητήσεις, αλλά χωρίς …ημερομηνία
Ο κ. Όλαντ υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί, χωρίς να κλονίζεται από περιττές φοβίες», τόνισε και αναφερθηκε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στο Δίκαιο και τη διάκριση των εξουσιών, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 που αφορούν το σεβασμό του δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας αντίστοιχα. Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να ανοίξει το δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ, και να άρει τα εμπόδια που είχε θέσει ο προκάτοχός του, κ. Nicolas Sarközy.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν σε πλαίσιο της διαφάνειας, αλλά απέχουμε πολύ από τον καθορισμό ημερομηνίας για την ένταξη», δήλωσε συγκεκριμένα . Αρκέστηκε δε, σε μια γενική διατύπωση ότι η ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε δυνητικά να θεωρηθεί η ημερομηνία, όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις όλων των κεφαλαίων.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ χαιρέτισε τη στήριξη του Όλαντ για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας.Ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία και επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις και κάθε πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.Ο κ. Γκιουλ αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ένταξη στην ΕΕ, ακόμη και αν η Τουρκία ολοκληρώνει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωσή τους, ίσως ο τουρκικός λαός επιλέξει τελικά να μείνει εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία.
Το αρμενικό ζήτημα
Το αρμενικό ζήτημα ήρθε επίσης στην ημερήσια διάταξη.. Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτρέψει σε κοινή επιτροπή την πρόσβαση στα σχετικά αρχεία, και διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει και τρίτη χώρα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι η έρευνα κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη, σχετικά με το θέμα των Αρμενίων. «Θα στηρίξουμε το νόμο», σημείωσε .Η Taraf μάλιστα αναφέρεται στη δήλωση του κ. Όλαντ, ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η γενοκτονία.