Οζγκιούρ Οζέλ: «Φούσκα» του Ερντογάν τα περί επίθεσης του Ισραήλ στην Τουρκία

O πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι κατά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από την κυβέρνηση δεν ειπώθηκε κάτι που να στηρίζει τον ισχυρισμό του προέδρου Ερντογάν ότι η Τουρκία απειλείται από το Ισραήλ.

Η συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης πραγματοποιήθηκε χθες 8/10/2024 κατόπιν αιτήματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει στην Γάζα και τον Λίβανο, αλλά θα επιτεθεί στην Τουρκία.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν Μπαχτσελί, λίγο πριν την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Το γεγονός ότι η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών σημαίνει πως τα πρακτικά της δεν θα μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από την παρέλευση δέκα ετών. Ακριβώς γι αυτό τον λόγο ο Οζέλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Οζέλ ανέφερε πως δεν μπορεί να κοινοποιήσει το περιεχόμενο της συζήτησης. «Μπορώ όμως να πω τι δεν ειπώθηκε» είπε ο πρόεδρος του CHP κι εξαπέλυσε τους μύδρους του κατά του Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, ο Οζέλ είπε:

«Δεν ειπώθηκε τίποτα περισσότερο από όσα λένε στα βραδινά δελτία ειδήσεων οι αναλυτές για την εξωτερική πολιτική και την αμυντική στρατηγική. Έλεγαν ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούσαν να συζητηθούν ανοιχτά, όμως δεν ακούσαμε τίποτα στην κλειστή συνεδρίαση που δεν γνωρίζαμε.

Το έθνος μας πρέπει να είναι σίγουρο ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ανησυχεί από τα λόγια του Ερντογάν, δεν υπάρχει λέξη που να τα στηρίζει, δεν υπάρχει τίποτα που να μην γνωρίζετε. Δεν υπάρχει τίποτα (που να στοιχειοθετεί) ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί.

Θα ήθελα εδώ να πω στο έθνος ότι σήμερα επιβεβαιώθηκα. Ο Ερντογάν πέταξε μια κουβέντα ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί για να μην μιλάει η Τουρκία για την ανεργία και τη φτώχεια, την οικονομική κρίση που κυριαρχεί και επειδή με τις πολιτικές από τις 31 Μαρτίου (σ.σ. οι τοπικές εκλογές στις οποίες ηττήθηκε το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν) δεν ακούει τη φωνή του έθνους, τους συνταξιούχους, τους εργάτες, τους αγρότες, επειδή τιμωρήθηκε στην κάλπη, επειδή το CHP έγινε το πρώτο κόμμα έπειτα από 47 χρόνια, επειδή το CHP διατήρησε τις δυνάμεις του και επειδή ο Ερντογάν δεν μπόρεσε να συμμαζέψει το κόμμα του».

Ο Οζγκιουρ Οζέλ είπε επίσης ότι όταν το κόμμα του έκανε πριν από τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης τις αξιολογήσεις του είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «μία επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία δεν μπορούσε να εξηγηθεί με τη λογική, με την ισχύ της Τουρκίας, με τις ισορροπίες δυνάμεων διεθνώς, με την ισχύ του ΝΑΤΟ», όφειλε ωστόσο να ακούσει τι εξηγήσεις είχε να δώσει η τουρκική κυβέρνηση.