Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διεξάγουν συνομιλίες με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν με στόχο τον αφοπλισμό του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και να υπάρξει ένα τέλος στην εξέγερση που διαρκεί σχεδόν τρεις δεκαετίες, επιβεβαίωσε αξιωματούχος χθες.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών συζητούν μαζί του», δήλωσε ο Γιαλτσίν Ακντογάν, πολιτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV.
«Ο στόχος είναι ο αφοπλισμός του PKK», πρόσθεσε ο Ακντογάν. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον διάλογο για τον σκοπό αυτό, που θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα να σταματήσει η βία».
Ο Οτζαλάν παραμένει «ο βασικός παράγοντας» στις προσπάθειες επίλυσης του Κουρδικού, ανέφερε ο Ακντογάν, αν και αμφισβήτησε το κατά πόσον είναι σε θέση να επηρεάσει τους τουλάχιστον 2.000 αντάρτες που δρουν εφορμώντας από βάσεις στο γειτονικό Ιράκ.
Η εφημερίδα Hürriyet έγραψε χθες ότι στελέχη της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) είχαν μια συνάντηση τετράωρης διάρκειας με τον Οτζαλάν την 23η Δεκεμβρίου με στόχο να τον πείσουν να καλέσει τους αντάρτες, που πολεμούν εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, να εγκαταλείψουν τα όπλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Χουριέτ, ο Οτζαλάν, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται σε απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε να του επιτραπεί να έχει άμεση επαφή με το PKK και να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του.
Η Άγκυρα είχε αρχίσει μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με στελέχη των ανταρτών το 2009, οι οποίες όμως είχαν αποτύχει.
Το αδιέξοδο ακολούθησε μια νέα έξαρση της αιματοχυσίας, όπου ήδη τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, έχουν σκοτωθεί λόγω του πολέμου χαμηλής έντασης στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο Οτζαλάν είχε καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία σε θάνατο δι’ απαγχονισμού το 1999, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2002, όταν η Άγκυρα κατήργησε τη θανατική ποινή.
Οι νέες συνομιλίες με τον Οτζαλάν είχαν στόχο να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα υπάρξει μια «διακήρυξη» τους πρώτους μήνες του 2013 και οι αντάρτες του PKK θα αρχίσουν να παραδίδουν τα όπλα, σύμφωνα με την Χουριέτ. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η άτυπη εκεχειρία λόγω του χειμώνα.
Ο Ακντογάν πάντως δήλωσε ότι θέλει να είναι «ρεαλιστής» και να μην δώσει «ψεύτικες ελπίδες» στον τουρκικό λαό: «θέλουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει το Καντίλ (σ.σ. στο Ιράκ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται οι ηγέτες του PKK). . . Η οργάνωση (το PKK) βλέπει κι αυτή ότι δεν μπορεί να φθάσει πουθενά με τον ένοπλο αγώνα».
Στις επαφές με τον Οτζαλάν είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Το Νοέμβριο, ο Οτζαλάν είχε δώσει εντολή μέσω του αδελφού του –μπορεί να δέχεται επισκέψεις μελών της οικογένειάς του– να τερματιστεί μια απεργία πείνας Κούρδων κρατούμενων που διαρκούσε 68 ημέρες. Η εντολή του εφαρμόστηκε αμέσως. Τότε, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κάνει σαφές ότι θα υπάρξουν συνομιλίες με το PKK, κι ο Ακντογάν άφησε να εννοηθεί χθες ότι ο Οτζαλάν θεωρείται ο κύριος συνομιλητής της Άγκυρας.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες μιας οργάνωσης την οποία η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική θα ήταν αδιανόητη μόλις μερικά χρόνια νωρίτερα, αλλά η κυβέρνηση του Ερντογάν επείγεται να βρει μια λύση στην ατέρμονη αιματηρή σύγκρουση.
Ωστόσο παράλληλα με τις εν εξελίξει επαφές, ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον των ανταρτών, δήλωσε επίσης ο Ακντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για 10 νεκρούς αντάρτες χθες στην Λιτζέ, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ.
Οι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μια κοινή επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας, με τη βοήθεια φιλοκυβερνητικών κουρδικών πολιτοφυλακών και με αεροπορική υποστήριξη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ, Μουσταφά Τοπράκ.
Η επιχείρηση αυτή συνεχίζεται, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.