Ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ορκίστηκε χθες πρόεδρος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη άμεσα από το λαό.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο, δεξίωση και τέλος το δείπνο που θα παραθέσει ο Ερντογάν προς τιμήν των ξένων επισήμων που ήλθαν στην Άγκυρα για τις τελετές.

Παρών στην ορκωμοσία ήταν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε επίσης συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον κ. Ερντογάν.

“Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοικτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης», επισήμανε ο Έλληνας ο υπουργός σε δήλωσή του προς την ΝΕΡΙΤ και συνέχισε:

Βενιζέλος: Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

«Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοικτά προβλήματα, ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό».

Μετά την ορκομωσία, στις 22:00, ο πρόεδρος Ερντογάν δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το νέο αρχηγό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποίο έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Νταβούτογλου: η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει πολυδιάστατη – η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, θεωρεί πως στρατηγικός στόχος της Άγκυρας, τον οποίο η Άγκυρα θα επιδιώξει με αποφασιστικότητα, είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει πολυδιάστατη. Αναλύοντας το όραμά του για την Τουρκία, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν, τον οποίο διαδέχεται και στην ηγεσία του κόμματος, τόνισε ότι οι δύο τους θα υπηρετήσουν μαζί, χωρίς διαφωνίες.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την φιλία Αβραμόπουλου – Ερντογάν θυμήθηκαν οι Τούρκοι!

Τουρκικές «εξαγωγές» στους τρομοκράτες της ISIL! Νέα στοιχεία


Ιστορικό ελληνικό κτίριο έγινε ισλαμικό σχολείο στην Τουρκία

Ο Νταβούτογλου διαδέχεται σήμερα τον Ερντογάν