Νέα επικοινωνιακή προπαγάνδα ξεκίνησαν οι Τούρκοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζοντας χάρτες οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ με Λιβύη αλλά και με το Ισραήλ.
Ο χάρτης αυτός, εμφανίζεται ως απάντηση στην πενταμερή διακήρυξη των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας-Ισραήλ-ΗΑΕ την οποία ο Ερντογάν αποκάλεσε ως «συμμαχία του κακού».
Συγκεκριμένα -όπως αναφέρει το Sigmalive– το Eha Medya που ελέγχεται από την Τουρκική Κυβέρνηση παρουσίασε τον πιο κάτω χάρτη στην παράλογη προσέγγιση της πλάγιας οριοθέτησης της Τουρκίας με Λιβύη-Ισραήλ σημειώνοντας: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να φαίνεται έτσι, μετά από μια πιθανή συμφωνία ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία αναφέρθηκε πρόσφατα από διάφορες πηγές.
Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, θα απογοητεύσει τη συμμαχία ΗΑΕ-Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Γαλλίας».
Oι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τις πιο πάνω θέσεις τους, αναδημοσιεύουν ένα πρόσφατο tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κράτους του Ισραήλ που ελέγχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση χρήστη «αν η Τουρκία και το Ισραήλ θα γίνουν ποτέ ξανά φίλοι και σύμμαχοι όπως την δεκαετία του 90», ήρθε η απάντηση: «Είμαστε περήφανοι για τις διπλωματικές μας σχέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε οι δεσμοί μας να γίνουν πιο δυνατοί στο μέλλον. Στέλνουμε όλη μας της αγάπη τους Τούρκους ακόλουθους!»
Πάντως τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ με δηλώσεις του τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας Λιβύης
Στο θέμα έδωσε συνέχεια και το Ινστιτούτο Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα γράφοντας μάλιστα πως «σύμφωνα με πληροφορίες το Ισραήλ θέλει να υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία όπως αυτή με την Λιβύη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια και οι χάρτες μιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κυκλοφορούν από τον περασμένο Ιούνιο.
Ο Γιαϊτζί μπορεί να θεωρηθεί ο εγκέφαλος πίσω από τους τουρκικούς σχεδιασμούς επί χάρτου στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού προηγουμένως δημοσίευσε και σχετική μελέτη με θέμα «Το πρόβλημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία» (Dogu Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarinin PaylasIlmasi Sorunu ve Türkiye – Bilge Strateji, Volume 4, No: 6, Spring 2012). Ο ίδιος θεωρεί πως η γεωγραφική θέση της Τουρκίας καθορίζει το δικαίωμά της να σχεδιάζει διαγώνιες γραμμές για να οριοθετεί τις θαλάσσιες ζώνες της και να υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης όχι μόνο με τη Λιβύη αλλά και το Ισραήλ και τον Λίβανο.
Πηγή: sigmalive