Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ουδέποτε χρησιμοποίησαν χημικά όπλα και πως συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, ενώ πρόσθεσε ότι θα αναληφθούν νομικές ενέργειες εναντίον αυτών που διατύπωσαν τις σχετικές κατηγορίες.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ποτέ δεν έχουν καταφύγει μέχρι σήμερα σε χρήση χημικών όπλων», υποστήριξε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν. «Θα λένε πάντα τέτοιες συκοφαντίες. Θα τους καλέσουμε να λογοδοτήσουν όπως απαιτείται στο πλαίσιο του νόμου».
Τα σχόλιά του έγιναν αφού χθες, Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους εναντίον των Κούρδων ανταρτών.
Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) δημοσιοποίησαν αυτή την εβδομάδα βίντεο για τα οποία είπαν πως εικονίζουν τη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ.
Εξάλλου μια διεθνής ομοσπονδία ιατρικών οργανώσεων δημοσιοποίησε αυτό το μήνα μια έκθεση ζητώντας να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις της Συνθήκης του 1997 για τα Χημικά Όπλα.
«Ισχυρισμοί ότι ‘οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα’ είναι εντελώς αβάσιμοι και αναληθείς», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Όλες αυτές οι προσπάθειες παραπληροφόρησης είναι μάταιοι αγώνες της τρομοκρατικής οργάνωσης και των συμμάχων της», ανέφερε ακόμη προσθέτοντας πως πυρομαχικά απαγορευμένα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες δεν χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ούτε περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιό τους.
Η Διεθνής Ένωση Γιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW), η οποία εκπροσωπεί χιλιάδες γιατρούς και διεξάγει εκστρατείες για την πρόληψη της ένοπλης βίας, είχε ανακοινώσει πως βρήκε έμμεσες αποδείξεις για πιθανές παραβιάσεις στη διάρκεια αποστολής της το Σεπτέμβριο στο βόρειο Ιράκ.
«Το ψέμα για τα χημικά όπλα είναι μια μάταιη απόπειρα αυτών που προσπαθούν να ξεπλύνουν την τρομοκρατία. Η μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.
Η IPPNW είχε αναφέρει πως βρήκε στο βόρειο Ιράκ υλικό κοντά σε μια περιοχή απ’ όπου είχε αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός, το οποίο περιλάμβανε δοχεία υδροχλωρικού οξέος και χλωρίνης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χλωρίου, που είναι χημικό όπλο. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν επίσης δοχεία για μάσκες προστασίας από χημικά όπλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ανέφερε πως δεν πρόκειται για οριστικές αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων, αλλά απαιτείται περαιτέρω ανεξάρτητη έρευνα.
Επίσης Τούρκοι εισαγγελείς άρχισαν χθες, Πέμπτη, έρευνα σε βάρος της επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί αφού αυτή η τελευταία είπε στην τηλεόραση ότι εικόνες από βίντεο δείχνουν χρήση τοξικών αερίων και ζήτησε επίσης ανεξάρτητη έρευνα.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι η Φιντσαντσί κατηγορείται ότι «έκανε προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι «δυσφήμησε το τουρκικό έθνος, τη Δημοκρατία της Τουρκίας και τους θεσμούς της».
Εκνευρισμός Ερντογάν για τα F-16 και τον Μενέντεζ
Κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν ρωτήθηκε και για τα αμερικανικά F-16 και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις κινήσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.
«Όπως γνωρίζετε, οι εργασίες μας για το F-16 ξεκίνησαν πέρυσι και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται αυτή τη στιγμή όπως είχε προγραμματιστεί. Στις συναντήσεις του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι το υποστηρίζουν και ως διοίκηση, ως υπουργείο και στρατιωτικά… Οι δηλώσεις γερουσιαστών όπως του Μενέντεζ είναι προσωπικές απόψεις, οι προσωπικοί του ισχυρισμοί. Δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση μια θεσμική κατάσταση…» είπε ο Ερντογάν.
Όμως δεν έμεινε εκεί. Αφού υποστήριξε πως ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θεωρεί σημαντική την πώληση F-16 στην Τουρκία, γιατί «είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ και ότι όσο ισχυρότερη είναι η Τουρκία, τόσο πιο έτοιμη θα αυξάνεται η μέση αξία του ΝΑΤΟ», ο Ερντογάν επανήλθε:
«Η αντίθεση του Μενέντεζ από μόνη της δεν εμποδίζει αυτό το έργο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει, αλλά το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Οπότε δεν έχει σημασία αν ένα άτομο είναι αντίθετο».
«Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αμερική, είχα μερικές πολύ θετικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Σε αυτές τις συναντήσεις είδα και γερουσιαστές που είπαν «θα συναντηθώ προσωπικά με τον Μενέντεζ» και είδα ότι δεν δέχονταν αυτή την προσέγγιση του Μενέντεζ. Επομένως, το όλο θέμα εδώ είναι πώς θα ενεργήσουν γενικά το Κογκρέσο και η Γερουσία», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος για τρίτη φορά στον Μπομπ Μενέντεζ.