Την ώρα που η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας βύθιζε ακόμη πιο βαθιά την τουρκική οικονομία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, ωθώντας έτσι τη λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο σουλτάνος είχε αυξήσει τον μισθό του!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Birgün, Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύξησε τον μισθό του για το 2021 κατά 8 τοις εκατό. Πλέον η αμοιβή του Τούρκου προέδρου ισοδυναμεί με τρεις μισθούς πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Ερντογάν θα αμείβεται πλέον με 88.000 λίρες (9,377 euro) το μήνα. Σα να μην έφτανε αυτό, οι αλλαγές φέρνουν συνολική αύξηση 886 εκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό που διατέθηκε στην Προεδρία, αυξάνοντας το συνολικό ποσό για το γραφείο του Ερντογάν σε 4,39 εκατομμύρια λίρες.
Οι προεδρικές δαπάνες από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν το 2014 αυξήθηκαν κατά 550 τοις εκατό.
Ο θησαυρός του «ισόβιου σουλτάνου»
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό vermoegensmagazin.de, η περιουσία του Ερντογάν εκτιμάται γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ -πράγμα που προκαλεί απορίες στους επικριτές του, αφού πριν από 14 χρόνια διέθετε, όπως ανέφερε τότε ένα άλλο γερμανικό οικονομικό ΜΜΕ, το Wirtschaftswoche, κάπου 850.000 ευρώ σε τραπεζικό του λογαριασμό.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ως γνωστόν, δεν βάζει το χέρι στη δική του τσέπη, αλλά σε εκείνες των φορολογουμένων για τα παλάτια που χτίζει στις όχθες της λίμνης Βαν και στη Μαρμαρίδα σε καιρούς χαλεπούς για την οικονομία της χώρας του. Και σύμφωνα με το άρθρο του vermoegensmagazin.de, «φέρεται να έχει αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία».
Η αλήθεια είναι ότι μόνον εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το πραγματικό ύψος της περιουσίας του Ερντογάν. «Αλλά ακόμη κι έτσι, θα πρέπει να προσμετρηθούν πολλοί παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, ώστε είναι πρακτικά αδύνατο να μιλήσει κανείς με ακριβή ποσά. Θα μπορούσε να είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών (…). Όπως και να έχει, είναι πολυεκατομμυριούχος. Φυσικά αυτό δεν κατέστη δυνατό με το ετήσιο εισόδημά του των περίπου 108.000 ευρώ. Ωστόσο, πολλοί αρχηγοί κρατών έχουν την ευκαιρία να πλουτίσουν με την ιδιωτικοποίηση πρώην κρατικών εταιρειών, είτε με την εκλογή τους στα εποπτικά συμβούλια των εταιρειών αυτών είτε με την καλλιέργεια στενών επαφών στην οικονομία ή με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Και τέτοιες πρακτικές προσάπτουν στον Ερντογάν οι πολιτικοί του αντίπαλοι», αναφέρει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης: Τριπλασιάστηκαν τα έξοδα των «ανακτόρων» του Ερντογάν – «Ζει στον ροζ κόσμο του»
Πηγή: Ahval