Οι ΗΠΑ “τραβάνε το αυτί” της Τουρκίας και η Γερμανία σπεύδει να τις χαϊδέψει.
Από τη μία ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία είπε ότι ο εκφοβισμός των μέσων ενημέρωσης, ο περιορισμός της ελευθερίας στο Ίντερνετ και οι κατηγορίες για προδοσία σε βάρος ακαδημαϊκών δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή και από την άλλη η Μέρκελ έχει σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του για έναν γύρο γερμανοτουρκικών διαβουλεύσεων, για τις οποίες η ίδια θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν «ρόλο-κλειδί» στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης!
Αιχμές Μπάϊντεν
“Όταν τα μέσα ενημέρωσης εκφοβίζονται ή οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται και πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για προδοσία απλώς επειδή υπέγραψαν μια διακήρυξη, δεν δίνεται το καλό παράδειγμα”, δήλωσε ο Μπάιντεν από την Τουρκία .“Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να εκφράσεις την άποψή σου και να επικρίνεις μια πολιτική, να προσφέρεις μια εναλλακτική επιλογή χωρίς να φοβάσαι τον εκφοβισμό και την τιμωρία, τότε η χώρα σου στερείται ευκαιριών”, συνέχισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενώπιον έξι τούρκων πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
“Αυτές δεν είναι ιδέες νέες για τον λαό της Τουρκίας, περιλαμβάνονται στο σύνταγμά σας”, συνέχισε. “Θέλουμε η Τουρκία να δώσει σ’ όλη την περιοχή ένα ισχυρό παράδειγμα του τι σημαίνει ενεργός δημοκρατία”.
Η Μέρκελ αγαπά Τουρκία λόγω προσφυγικού
Την ίδια ώρα η Μέρκελ υποδέχεται τον Νταβούτογλου.
Η Τουρκία, μέσω της οποίας περνά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της καγκελαρίου, που έχει ως στόχο τον «σημαντικό» περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία , έπειτα από την εισδοχή του αριθμού ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται με κάθε τρόπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες ή την επιβολή αριθμητικού ορίου, υποσχόμενη στην γερμανική κοινή γνώμη μία διεθνή λύση μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου της ροής εκ μέρους της Τουρκίας και της κατανομής των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτή η λύση όμως, η υλοποίηση της οποίας δεν προχωρεί, προκαλεί τις επικρίσεις μέρους των βουλευτών της δικής της συντηρητικής παράταξης, ενώ η κρίση στις σχέσεις με την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Εάν η Μέρκελ δεν εξασφαλίσει σύντομα μία καλύτερη συνεργασία με την Άγκυρα, η κατάσταση θα γίνει πολιτικά επικίνδυνη για την ίδια, εν όψει μάλιστα κρίσιμων τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων την Μάρτιο.
«Ο περιορισμός των προσφυγικών ροών θα επιτευχθεί μέσω διακυβερνητικών διαβουλεύσεων», δήλωσε χθες η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου για τη χορήγηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην τουρκική κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη δέσμευση για αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων της Τουρκίας και την αντιμετώπιση των διακινητών.
Όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων, ενώ η Άγκυρα κατηγορείται ότι δεν καταβάλλει τις προσπάθειες για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Στις αρχές του Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι δεν ικανοποιημένη από τον βαθμό συνεργασίας της Τουρκίας, ενώ τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο τις τουρκικές λιμενικές αρχές ότι υποστηρίζουν τους διακινητές που οργανώνουν τη διέλευση προς τα ελληνικά νησιά.
Περί τους 2.000 έως 3.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές
Την παραμονή της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα του στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.