«Οι ΗΠΑ πίσω από τις αποκαλύψεις σκανδάλων»! Η Τουρκία σε πανικό βλέπει συνωμοσίες

Επιμέλεια Λ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Ερμηνείες με ενδείξεις αλλά και μια διάθεση συνωμοσιολογίας βρίσκει κανείς εύκολα  στα όσα καταγράφονται στον Τουρκικό τύπο σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν – από την κάθε πλευρά -  τα γεγονότα γύρω από τις έρευνες  τις συλλήψεις, τις ανακρίσεις και γενικά το σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην γειτονική χώρα και αποσταθεροποιεί την Κυβέρνηση Ερντογάν. 

Μάτα την εμπλοκή του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν από μερίδα της πολιτικής ζωής ως υποκινητή της υπόθεσης – ό ίδιος το διέψευσε- τώρα έρχεται η σειρά των ΗΠΑ να »φωτογραφηθεί» από κάποιους οτι υποκινεί την όλη ιστορία  για να τιμωρήσει την Άγκυρα για τις σχέσεις με το Ιράν. Βεβαίως  η ερμηνεία αυτή – όπως  και η προηγούμενη ( ή και ο συνδυασμός τους ) βολεύει τον Ερντογαν αφού τον εμφανίζει  διωκόμενο από την όχι και τόσο λαοφιλή στην Τουρκία Ουασιγκτον!
Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι κάτι που δεν θα αποκαλυφθεί εύκολα  Σημασία πάντως έχει τι ΄΄κυκλοφορεί» στα ΜΜΕ  και στον κόσμο. Στο σημείωμα αυτό θα καταγράψουμε λοιπόν τα όσα φημολογούμενα – υπέρ και κατά - που σχετίζονται με τις ΗΠΑ. Βάσιμες ενδείξεις ή συνωμοσιολογία;  Ο χρόνος θα δείξει….

Αντίποινα της Ουάσιγκτον στην παραβίαση του εμπάργκο

Ο Τύπος λοιπόν αναφέρεται στις υποψίες και τα ερωτήματα, σχετικά και με το ενδεχόμενο να κρύβονται οι ΗΠΑ – μεταξύ άλλων ερμηνειών, όπως είπαμε – πίσω  από το πρόσφατο σκάνδαλο δωροδοκίας και τη διαφθοράς που αποκαλύφθηκε προχθές στην Τουρκία. Όλοι όσοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν ρόλο, το πράττουν στηριζόμενοι στα εξής σημεία, γράφει σήμερα, σε άρθρο του στη εφημερίδα Cumhuriyet, ο αρθρογράφος κ. Ουτκού Τσακιρεζέρ.

Για κάποιους, οι ΗΠΑ συνδέονται με το σκάνδαλο, με μια λογική αντιποίνων της Ουάσιγκτον στην τουρκική παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ για κάποιους άλλους προκύπτει από την αμερικανική στήριξη στον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ.

 
Αμερικανικές πηγές, γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet,  φέρονται να έχουν δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον σέβεται τη δημοκρατία στην Τουρκία. «Υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αλλά ποτέ δεν πρόκειται να παρέμβουμε σε οτιδήποτε. Είμαστε αρκετοί έξυπνοι για να αποφύγουμε τη χρήση τέτοιων μεθόδων με στόχο την πραγματοποίηση αλλαγών στην τουρκική πολιτική. Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο, αλλά και γιατί γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε σε μια τέτοια επιχείρηση. Ως ξένοι σεβόμαστε τη δημοκρατία στην Τουρκία και γνωρίζουμε ότι η παρέμβαση δεν είναι σωστή», δηλώνουν οι αμερικανικές πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα , συμπληρώνοντας επίσης ότι δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση για οποιοδήποτε λόγο με την Τουρκία.

Οι συναλλαγές με το Ιράν  και ο χρυσός 

 
Από την άλλα το εμπόριο με το Ιράν συνιστά κρίσιμης σημασίας θέμα, στο σκάνδαλο δωροδοκίας, γράφει η Hürriyet.Το 2010, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλλαν εμπάργκο κατά του Ιράν, ενώ το Μάρτη του 2012, απαγόρευσαν και κάθε μεταφορά κεφαλαίου, με την εξαίρεση, κάποιων χωρών, όπως της Τουρκίας, και μόνο για αγορά φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου. Από την πλευρά του το Ιράν, απέσυρε από τους λογαριασμούς αυτούς όσα χρήματα χρειαζόταν, προκειμένου να ανταποκριθεί στις χρεωστικές του υποχρεώσεις προς την Τουρκία για την αγορά χρυσού. 
Η Τουρκία έλυσε το συγκεκριμένο εμπόδιο, ανοίγοντας λογαριασμό στην κρατική Halkbank, στον οποίο κατέβαλε τις οφειλές της προς το Ιράν.
 Συνεχίζοντας η  Hürriyet γράφει ότι τον Ιούλιο του 2013, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν και το εμπόριο χρυσού με το Ιράν, απόφαση που δημιούργησε εμπόδιο στις εξαγωγές τουρκικού χρυσού στο Ιράν.
 
Τι λένε οι ΗΠΑ 

Οι αμερικανικές πηγές, ισχυρίζονται ότι τόσο η Halkbank όσο και η Masak (ο τουρκικός οργανισμός για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος) είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως για την παραβίαση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν απόδειξη μιας καλά λειτουργούσας δημοκρατίας και προσθέτουν ότι δεν επιθυμούν να εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του κινήματος Γκιουλέν.

Η εκπρόσωπος του State Department, κ. Marie Harf, είπε χθες, ότι η Τουρκία «αναμένεται να ανταποκριθεί στα υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας και δικαιοσύνης στο δικαστικό της σύστημα».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στην Τουρκία
 

Στο μεταξύ κρίσιμης σημασίας χαρακτηρίζεται από κύκλους η επίσκεψη του Υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κ. David Cohen, στην Τουρκία, σχολιάζει η Hurriyet. Η επίσκεψη του κ. Cohen μπορεί μεν να συμπίπτει με την έκρηξη του σκανδάλου, αλλά είχε προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα από αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Σάλο εχει προκαλέσει το σκάνδαλο δωροδοκίας!