Οι ΗΠΑ έστειλαν αεροσκάφη Α 10 στην Τουρκία

Το Α-10 Thunderbolt ο “φονέας των αρμάτων μάχης” επιστρέφει ξανά στον πόλεμο- αυτή τη φορά στη Συρία.
“Έγιναν αφίξεις Α-10 στο Ιντσιρλίκ αν και δεν έχω τον ακριβή αριθμό… και αυτό ήταν μέρος μια κανονικής εναλλαγής που είχε προγραμματιστεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κουκ.

Διαβάστε: Στην μάχη κατά των ISIS θα (ξανα)μπούν τα Α10 Thunderbolt

Ωστόσο όπως ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου στο Πρακτορείο Anadolu οι ΗΠΑ έχουν αντικαταστήσει έξι F-16 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με 12 A-10.  »Στις 20 Οκτωβρίου αμερικανοί πιλότοι και 12 A-10 Thunderbolt II από την 75η μοίρα μαχητών του Moody AFB, Georgia, έφτασαν στην Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ όπου θα ενταχθούν στην επιχείρηση Operation Inherent Resolve», ανεφερε η επίσημη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο υπό τον όρο ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι τα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα έξι F-16 που έφτασαν τον Αύγουστο και που προς το παρόν βρίσκονται στην Αεροπορική Βάση Aviano στην Ιταλία

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Thunderbolt II στάλθηκε για την αντιμετώπιση του ISIS- τον περασμένο Νοέμβριο, μερικά αεροσκάφη εθνικής φρουράς, τα Indiana, στάλθηκαν για να βοηθήσουν στο Ιράκ- αλλά αυτή η τελευταία αποστολή είναι βέβαιο ότι πρόσθετει πολλά στην μεγάλη συζήτηση της Αεροπορίας που προσπαθεί να αποσυρει το Α 10. Η Πολεμική Αεροπορία, θέλει να τερματίσει την 40χρονη πορεία του A10 για να αποδεσμευσει πόρους για τα νέα F-35 και να εξοικονομήσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Διαβάστε: Δειτε το Α10 Thunderbolt εν δράσει! ΒΙΝΤΕΟ

Ο Κουκ είπε επίσης ότι οι αξιωματικοί ΗΠΑ και Ρωσία υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης το οποίο καθορίζει τα μέτρα ασφαλούς συμπεριφοράς κάθε πιλότου στη Συρία. “Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούν τα πληρώματα των αεροσκάφων”, δήλωσε. ¨Αυτά τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν τη διατήρηση επαγγελματικής ικανότητας χειρισμού ανα πάσα στιγμή, τη χρήση συγκεκριμένων συχνοτήτων επικοινωνίας, και την εδραίωση μιας επικοινωνιακής γραμμής στο έδαφος”.

Ο Κουκ τόνισε ότι το υπόμνημα δεν θα πρέπει να παρουσιαστεί ως μια συμφωνία επειδή η Ουάσιγκτον δεν συμφωνεί με τις ενέργειες της Μόσχας στην κρίση της Συρίας.“Το Μνημόνιο δεν καθορίζει ζώνες συνεργασίας, ή ανταλλαγή πληροφοριών στη Συρία”, είπε.

Διαβάστε - Α-10 Thunderbolt: Το βίντεο που οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν «μυστικό»

ΠΗΓΗ: Anadolu/defenseone.com
Απόδοση/Μετάφραση – OnAlert.gr