Οι Τούρκοι βιομήχανοι προτείνουν χειρονομία καλής θέλησης προς Κύπρο

Με μια διπλή κίνηση η »Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών» (TUSIAD) αφενός ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να κάνει χειρονομία καλής θέλησης προς στην Κύπρο και αφετέρου επιρρίπτει και στην Άγκυρα ευθύνες για την στασιμότητα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της TUSIAD κ. Χαλούκ Ντιντσέρ,μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.  Μελλοντικά σενάρια» είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμα ο κ. Ντιντσέρ είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του TUSIAD είπε ότι «στο παρελθόν υπήρχε το πρόβλημα των κλειστών λιμανιών της Τουρκίας», ενώ αργότερα μετά με την κινητοποίηση των διεθνών δυνάμεων είχαμε μια προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα πήγαιναν θετικά. Ωστόσο είπε, «το τελευταίο διάστημα έχουμε μερικά αρνητικά σημάδια και οπωσδήποτε πρέπει να ξεπεραστούν». «Είμαστε της άποψης ότι η Τουρκία μπορεί εδώ να κάνει χειρονομίες καλής θέλησης στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών της. Ασφαλώς είναι μια πολιτική αξιολόγηση αλλά και στο παρελθόν ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι μπορεί να μελετηθεί ως χειρονομία καλής θέλησης», είπε ο κ,. Ντιντσέρ. Επιπλέον στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο TUSIAD από κοινού με το Brookings Institute. ο κ. Ντιντσέρ, απηύθυνε έκκληση για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας και υπογράμμισε την ανάγκη για πρόοδο στο κράτος δικαίου και στις ελευθερίες.

Ο Πρόεδρος της TUSIAD τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί και ότι η Τουρκία έχει υπαναχωρήσει στα πολιτικά κριτήρια τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι, σύμφωνα με τον κ.Ντιντσέρ, έχουν να κάνουν με την οικονομική κρίση στην ΕΕ, με την κόπωση της ΕΕ από την διεύρυνση, με το Κυπριακό και με τις πολιτικές εντάσεις που πυροδοτεί η πόλωση στην Τουρκία.

Στο συνέδριο τονίστηκε η αλληλεξάρτηση της Τουρκίας και της ΕΕ και ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο κ. Ντιντσέρ περιέγραψε την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ως την κινητήριο δύναμη και επέρριψε την ευθύνη για το πάγωμα
των διαπραγματεύσεων όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ΕΕ. Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να ανοίξουν τα Κεφάλαια 23 και 24.