Οτζαλάν: Ζητά διάλογο με κυβερνητικά στελέχη

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Λεπτομέρειες σχετικά με την συνάντηση του Οτζαλάν με αξιωματούχους του κουρδικού κόμματος BDP την περασμένη Κυριακή φέρνει στην επιφάνεια ο τουρκικός τυπος .
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Cumhuriyet ο Οτζαλάν φέρεται να δήλωσε επίσης ότι εφόσον η κυβέρνηση κάνει προετοιμασίες για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ο ίδιος θα έπρεπε να συνομιλεί με πολιτικούς και όχι με «γραφειοκράτες από την μυστική υπηρεσία ΜΙΤ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης».
Πρός μεγαλύτερο κελί;
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του BDP,  η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στην απαίτηση του Οτζαλάν για απευθείας συνομιλίες αλλά υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησής του ενώ εξετάζεται η μεταφορά του σε μεγαλύτερο κελί σαν αυτό που κρατείτο πριν από 14 χρόνια.Παρόλα αυτά, η εφημερίδα Hurriyet επικαλείται πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σχέδια μεταφοράς του Οτζαλάν σε άλλο κελί.
 
»Κόβει» γλώσσα, εκλογικό όριο και αμνησία ο Ερντογάν
Ο Οτζαλάν φέρεται να χαιρέτισε το α΄ πακέτο εκδημοκρατισμού της τουρκικής κυβέρνησης παρόλο που το βρίσκει ανεπαρκές. Ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει – παρά τις προσδοκίες των Κουρδων περί του αντιθέτου – ότι το πακέτο εκδημοκρατισμού δεν θα περιέχει μεταρρυθμίσεις για εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, μείωση του εκλογικού ορίου ούτε θα διακηρύξει γενική αμνηστία. Παρόλα αυτά, ο Οτζαλάν χαρακτηρίζει το πακέτο ως ένα «θετικό βήμα». Όπως δήλωσε μπορεί το πακέτο να μην εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των Κούρδων  αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει νέα »πακέτα» στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.