Το αμερικανικό think tank Freedom House καλεί με νέα αναφορά του τον Πρόεδρο Ομπάμα να προειδοποιήσει την Τουρκία για παραβάσεις και »αλόγιστη πίεση» σε θέματα δημοκρατίας και ελευθεριών.
Η αναφορά/έκθεση έχει τίτλο: Democracy in Crisis: Corruption, Media and Power in Turkey και βασίζεται σε επαφές στην Τουρκία με δημοσιογράφους, ακτιβιστές, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους την περίοδο του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την αναφορά για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, «τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πίεσης και ελέγχου στα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους προϋπήρχαν του (κυβερνώντος κόμματος) ΑΚΡ. Αλλά το κόμμα, με την ιδιαίτερη πολιτική του κυριαρχία, έκανε αλόγιστη χρήση και για μεγάλα χρονικά διαστήματα».
Σύμφωνα με την Μιλιέτ η έρευνα έχει τα εξής βασικά σημεία :
· Η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι προσπάθειες ελέγχου της ελεύθερης βούλησης, αποξενώνουν τους πολίτες της Τουρκίας και στο μέλλον ενδέχεται να βλάψουν τη σταθερότητα της χώρας. Βάζει σε κίνδυνο επίσης την ενσωμάτωση της Τουρκίας με την Ευρώπη καθώς και τη συμμαχία με τις ΗΠΑ
· Η Τουρκία θα πρέπει να καταργήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο
· Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα Άρθρα 220 του ποινικού κώδικα για το τι συνιστά αντιτρομοκρατικό νόμο.
· Θα πρέπει να καταργηθεί το Άρθρο 301 του ποινικού κώδικα το οποίο ποινικοποιεί την «προσβολή στο τουρκικό έθνος».
· Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την υπαγωγή της Διοίκησης Κοινωνικής Στέγασης (ΤΟΚΙ) και του Ανωτάτου Συμβουλίου Ιδιωτικοποιήσεων (ΟΙΒ) στο γραφείο του Πρωθυπουργού καθώς και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός προεδρεύει της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας.
· Η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει την πίεση στην ελευθερία των ΜΜΕ ως βαρόμετρο για την Τουρκική δημοκρατία.
· Η ΕΕ χρειάζεται να ολοκληρώσει την απελευθέρωση του πρωτοκόλλου για τη βίζα, το οποίο θα επιτρέψει στους τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ, ως κίνητρο για μεγαλύτερη δέσμευση της Τουρκίας με την ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις.
·Οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιούσουν οικονομικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να δώσουν στήριξη στην λογοδοσία και διαφάνεια της κυβέρνησης
Η αναφορά περνάει το μήνυμα ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, σχολιάζει η εφημερίδα Taraf. Τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιουλ θα πρέπει να ακούσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ομπάμα ότι το πισωγύρισμα στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις βλάπτει τις διμερείς σχέσεις, γράφει.