Ο νέος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας λέει για γεώτρηση στη Μεσόγειο σε 2 μήνες

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντιονμέζ δήλωσε πως θα ξεκινήσουν οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Ο Ντιονμέζ στο περιθώριο των επαφών του στο Ζονγκούλντακ επισκέφτηκε το Εθνικό Πλοίο Σεισμικών Ερευνών Ορούτς Ρείς. Το πλοίο πραγματοποιεί έρευνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στη Μαύρη Θάλασσα.

Αφού επιτήρησε τις εργασίες και πήρε πληροφορίες από τους αξιωματούχους επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το πλοίο κατασκευάστηκε με εγχώριες δυνατότητες και έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο:

«Η πρώτη γεώτρηση μας θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 1 με 2 μήνες στη Μεσόγειο. Με τον τρόπο θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση. Με το πλοίο που αγοράσαμε πέρυσι θα πραγματοποιήσουμε τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επίσης είχε θέσει ως χρονική αφετηρία των ερευνών αυτό το φθινόπωρο: «Τώρα πήραμε και εμείς πλατφόρμα και μπορούμε να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις. Αυτήν την προετοιμασία την κάνει πολύ καλά το Υπουργείο Ενέργειας μας. Ιδιαίτερα ο υπουργός Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών μας Μπεράκ Άλμπαϊρακ κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για την αγορά αυτής της πλατφόρμας και έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το φθινόπωρο μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια γεώτρηση».είχε πει χαρακτηριστικά από τα Κατεχόμενα. 

Και είχε απειλήσει μάλιστα την Ελληνοκυπριακή πλευρά: «Αυτό δεν τους ωφελεί. Αν συνεχίσουν έτσι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Θα ξεκινήσουμε και τις γεωτρήσεις. Και εμείς ασφαλώς θα προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα και η Δημοκρατία της Τουρκίας. Θα διεκδικήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματα και θα κάνουμε τα δέοντα».