Ο «κλαψιάρης» Μπαγίς

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Όταν η υποκρισία και η ανατολίτικη κουτοπονηριά δεν έχει όρια.

Ο Τούρκος Υπουργός για τις σχέσεις με την ΕΕ κ.Μπαγίς συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τα ΜΜΕ, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και με ακαδημαϊκούς, στα πλαίσια του προγράμματος διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, και υποστήριξε πως η έκθεση, που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο του 51ου Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ την περασμένη εβδομάδα και επέκρινε σκληρά την Τουρκία ότι δεν έχει κάνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις, προσέκρουσε σε …πολιτικά εμπόδια.
  
Ο κ.Μπαγίς μόνο που δεν …έκλαψε  υποκρινόμενος ότι αδικείται η Τουρκία, η οποία  είναι τόσο …γαλαντόμα : Υποστήριξε λοιπόν πως τον ενόχλησαν, ιδιαίτερα, οι επικρίσεις, στην έκθεση αναφορικά με την ελευθερία πίστης και είπε: «Εγώ μεταβίβασα ακόμα στο Ορθόδοξο ευαγές ίδρυμα το γραφείο μου στο Ορτακιόι, στην Κων/λη. Αποδεχτήκαμε …αμέσως να βγούμε από το κτίριο όταν …μάθαμε πως ανήκει στο ρωμαίικο ορθόδοξο ευαγές ίδρυμα. Τώρα πλέον θα γίνουμε ενοικιαστές τους».
Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες του OnAlert, ο κ. Μπαγίς αναφέρεται στο ελληνικό  κτίριο που στεγάζεται το Τουρκικό Υπουργείο ΕΕ  στο Ορτάκιοι (Μεσοχώρι) της Κωνσταντινούπολης. Το κτίριο αυτό προ μηνός αναγκάσθηκε η τουρκική κυβέρνηση να το επιστρέψει   στη ρωμαίικη κοινότητα  για να μην προχωρήσει η Δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ) στο οποίο είχε αποτανθεί η ελληνική κοινότητα της Πόλης.
 
 Το κτίριο αυτό, το οποίο η ρωμαίικη κοινότητα του Ορτάκιόι χρησιμοποιούσε ως Σχολείο και κατασχέθηκε το 1985 από το Δήμο του Ορτάκιόι, με την αιτιολογία ότι  ήταν ανεπαρκής ο αριθμός των παιδιών που θα πήγαιναν στο σχολείο αυτό,  αποφασίστηκε αργότερα να κατεδαφιστεί και να μετατραπεί σε πάρκο. Όμως το κτίριο που είχε μείνει επί χρόνια χωρίς φροντίδα και άδειο, δεν κατεδαφίστηκε και πριν από τρία χρόνια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο ΕΕ της Τουρκίας, το οποίο έκανε επιδιόρθωση στο κτίριο και άρχισε να το χρησιμοποιεί.

 Φοβήθηκαν την κρίση του Δικαστηρίου

Όταν δεν είχε αποτέλεσμα η δίκη που ξεκίνησε η ρωμαίικη κοινότητα του Ορτάκιόι, το 2003, για την επιστροφή του κτιρίου στην ίδια, είχε αποταθεί στο ευρωπαϊκό ΕΔΑΔ. Όμως, πριν χρειαστεί να εξεταστεί το θέμα στο ΕΔΑΔ, η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε προ μηνός στην Άγκυρα, γνωστοποίησε στον εκπρόσωπο των Κοινοτικών Βακουφίων κ. Λάκη Βίγκα ότι αποφάσισε να επιστραφεί το κτίριο αυτό στην ρωμαίικη κοινότητα του Ορτάκιόι. Το γεγονός ότι, η διαφωνία κατέληξε σε απόφαση, πριν να συζητηθεί το θέμα στο ΕΔΑΔ, αντιμετωπίστηκε ως μία θετική εξέλιξη κατά τον τουρκικό τύπο τότε αν και  διπλωματικοί κύκλοι έκαναν λόγο για αναγκαστικό ελιγμό για να μην φορτωθεί η Αγκυρα άλλη μια καταδικαστική απόφαση.
Ενώ λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα έρχεται τώρα ο πολύς κ. Μπαγίς και ως νέος Πινόκιο δηλώνει ότι ..μόλις …έμαθε ότι το κτίριο δεν ήταν τουρκικό,…το επέστρεψε! Δηλαδή δεν ήξερε ότι  κατασχέθηκε το 1985 από το Δήμο του Ορτάκιόι,και αργότερα ότι πήρε αυτός,παρά τις μηνύσεις; 
Ποιόν νομίζει ότι κοροϊδεύει;
Πέραν αυτού -και στο ίδιο κλίμα – ο κ.Μπαγίς υποστήριξε ,κατά την  Vatan,ότι εντός του τρέχοντος έτους επέστρεψαν στα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του γραφείου της ΕΕ στο Ορτακιόι, αξίας ύψους 2 δις δολαρίων.
 
 Ο κ.Μπαγίς χωρίς ίχνος ντροπής είπε πως, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να δίνει τόση μεγάλη σημασία, όσο η Τουρκία, σε διαφορετικές ομάδες πίστης και τόνισε «Μόνο φέτος πραγματοποιήσαμε επιστροφές ακινήτων αξίας 2 δις δολαρίων. Ποιο κράτος το κάνει αυτό;».  

Ο κ.Μπαγίς συνεχίζοντας είπε και μερικά πράγματα που είναι εν μέρει αλήθεια: «Στη χώρα αυτή, πριν 20 χρόνια, δε μπορούσε να γίνει λόγος για εθνική καταγωγή. Ακόμα και ο Πρόεδρος Οζάλ, δε μπόρεσε να πει ξεκάθαρα την ταυτότητά του. Τώρα όμως, ακόμα και οι κατάδικοι μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα με τις μητέρες τους που τους επισκέπτονται και το κρατικό κανάλι κάνει εκπομπή στην κουρδική επί 24ώρου βάσεως. Οι Αρμένιοι οι οποίοι επί 112 χρόνια, δεν είχαν μπορέσει να μπουν στην εκκλησία του Ακνταμάρ, τώρα κάνουν λειτουργία εκεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί, για πρώτη φορά μετά τον Ατατούρκ, τζέμεβι των Αλεβιτών (χώρος προσευχής των Αλεβιτών). Από την άλλη κατασκευάζονται από το κράτος κατοικίες για τους αθίγγανους. Όταν γίνονται όλα αυτά δεν μπορείτε να πείτε ότι σε μία χώρα δε γίνονται μεταρρυθμίσεις. Φθάσαμε στο σήμερα, από εποχές που οι άνθρωποι δε μπορούσαν να δώσουν στα παιδιά τους ονόματα όπως Αγκόπ, Ροζίν, Μπεκτασί και Μουχαμέντ. Είμαστε πολύ καλύτερα από ότι χθες. Ίσως να μην είμαστε στο καταπληκτικό σημείο, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα».

Για την επικριτική έκθεση της ΕΕ κατηγόρησε ότι ευθύνεται η Κύπρος. Κατά την   Aksam είπε «Να πάει ο ‘Ε/κ’ τομέας και να συμφωνήσει με τη ‘ΤΔΒΚ’. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πούμε ναι σε κάθε λύση, πάνω στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, αρκεί να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σημείο μεταξύ τους. Εμείς ζητάμε μόνο έναν όρο, αρκεί να υπάρχει πολιτική ισότητα. Στην περίπτωση που αποσύρουμε τους στρατιώτες μας από το νησί, να μην αναγκαστούμε να τους ξαναστείλουμε. Εγγύηση γι’ αυτό είναι η πολιτική ισότητα».