Μπορεί ο στενός κύκλος συνεργατών του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, όπως ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να «τραβούν τα βλέμματα» των μέσων ενημέρωσης μέσω των δηλώσεών τους, λόγω και των κρίσιμων θέσεων που έχουν στην κυβέρνηση, όμως υπάρχουν κι αυτοί που προτιμούν να μένουν…στο παρασκήνιο.
Σε πρόσφατη ομιλία του, ένας Αμερικανός ακαδημαϊκός, ο Μαρκ Ρούμπιν, δήλωσε πως αν κάποιος θέλει να «αποκωδικοποιήσει» τα σχέδια και τις φιλοδοξίες του «ισλαμιστή» Προέδρου Ερντογάν, δεν θα πρέπει να κοιτάξει στο Υπουργείο Εξωτερικών και τους διπλωμάτες, αλλά στον επικεφαλή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
Αυτός δεν είναι άλλος από τον Χακάν Φιντάν, που ηγείται της MIT, δηλαδή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται στο στενό κύκλο του Προέδρου, αποφεύγοντας παράλληλα τα «φώτα της δημοσιότητας», κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση, αν ληφθεί υπόψη και η θέση που κατέχει.
Ποιος είναι ο «άνθρωπος του Προέδρου»
Ο Χακάν Φιντάν είχε σπουδάσει στις ΗΠΑ και υπηρετούσε το 2010 ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του-τότε- Πρωθυπουργού, προτού διοριστεί επικεφαλής της MIT. Ο ίδιος στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση αυτή το 2015, για να αποκτήσει θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ωστόσο ο Πρόεδρος Ερντογάν «μπλόκαρε» την πρωτοβουλία αυτή, με αποτέλεσμα ο Χακάν Φιντάν να επανέλθει στο προηγούμενο πόστο του.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, ο Φιντάν είναι θαυμαστής του Ιράν και μάλιστα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να υπονομεύσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Ο ρόλος του στο «παρασκήνιο»
Αυτό φάνηκε το 2013, όταν Ισραηλινοί αξιωματούχοι πληροφοριών φέρεται να κατηγόρησαν τον Φιντάν για την αποκάλυψη ενός ισραηλινού δικτύου πληροφοριών που επιχειρούσε από τα εδάφη της Τουρκίας και στόχευε σε Ιρανούς.
Ο Ρούμπιν τόνισε, πως η κίνηση του Τούρκου αξιωματούχου, πιθανώς να ήταν «αντίποινα» στους Ισραηλινούς, έπειτα από το θάνατο οκτώ Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς κομάντο ανοικτά των παλαιστινιακών παραλίων.
Τέλος, ο Αμερικανός αναλυτής αποκάλυψε ότι ο Χακάν Φιντάν είχε επιβλέψει την μεταφορά όπλων σε ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία και παρείχε υποστήριξη στο «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS), περιπτώσεις που αποδεικνύουν την έκφραση του Ρούμπιν ότι στο πρόσωπο του επικεφαλή της MIT αντικατοπτρίζονται οι πραγματικές φιλοδοξίες και ο χαρακτήρας του ισλαμιστή Προέδρου Ερντογάν.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters