Πόσο πολύ Ελλάδα έχει αρχίσει να θυμίζει η Τουρκία; Μετά από την “εκρηκτική ανάπτυξη” και την “εικονική ευμάρεια” έρχεται η αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς κυβερνητικων αξιωματούχων ακόμη και “πολυδιαφημισμένω” υπουργών όπως ο Μπαγίς. Ο οποίος κατηγορείται ότι πήρε μαύρο χρήμα και μάλιστα…βιντεοσκοπήθηκε. Η Τουρκία του Ερντογάν αρχίζει να δέχεται ισχυρές επιθέσεις στα ίδια της τα θεμέλια.
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει θύελλα στη γειτονικη χώρα ,λίγους μήνες μετά από τη κοινωνική εξέγερση.
Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργών της κυβέρνησης.
Ωστόσο ο Αρίντς έκανε λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης». Απέφυγε όμως να κατονομάσει αυτούς οι οποίοι κατά την άποψή του διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης. Το κοινό σημείο στην Τουρκία είναι το ότι πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Η σύσκεψη είχε ως αποκλειστικό θέμα τις υποθέσεις διαφοράς για τις οποίες έχουν προσαχθεί μέχρι τώρα 52 άτομα.
Ο Αρίντς αναφέρθηκε στην ανακοίνωση γενικής εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης για διορισμό δύο πρόσθετων εισαγγελέων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση της γενικής ασφάλειας για την αντικατάσταση διοικητών για παράβαση καθήκοντος. Ο Αρίντς είπε πως κατά την επιχείρηση παρατηρήθηκε το γεγονός ότι διοικητές της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης δεν ενημέρωσαν τους ανώτερούς τους, πράγμα που προκάλεσε διοικητική εξέταση σε βάρος τους και για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι οδυνηρό ο υπουργός Εσωτερικών να μαθαίνει από τον Τύπο ότι έχει προσαχθεί ο γιος του».
«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραμένει το ξερίζωμα όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Κανείς να μην περιμένει ότι θα ταχθούμε υπέρ της διαφοράς» είπε κι απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση «να μην κρίνει εκ των προτέρων ενόχους τους κατηγορούμενους».
Ο Αρίντς είπε ότι «συνιστά αδίκημα η παραβίαση της μυστικότητας της εισαγγελικής έρευνας» και τόνισε πως «τη στιγμή που εμείς ως κυβέρνηση δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε φέρτε μας τα στοιχεία, το γεγονός ότι γίνονται διαρροές, είναι ψυχολογική επιχείρηση». Είπε επίσης ότι «τα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση δεν σέβονται τη μυστικότητα αυτή».
Ο Τούρκος υπουργός αναρωτήθηκε αν σημαίνει κάτι η χρονική στιγμή της επιχείρησης και είπε πως «πριν από 4-5 μήνες κάποιοι δημοσιογράφοι έγραφαν διάφορα για τον γιο του υπουργού Εσωτερικών».
Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τρεις εισαγγελικές έρευνες, ο Αρίντς είπε πως «οι τρεις αυτές υποθέσεις παρουσιάστηκαν μαζί, πράγμα που είναι πρωτόγνωρο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο Αρίντς είπε πως το θέμα είναι επίκαιρο εδώ και καιρό, αφού ορισμένοι υπουργοί είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου και είπε πως «ο πρωθυπουργός θα λάβει τη σχετική απόφαση». Σημειώνεται ότι από το πρωί τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανασχηματισμό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να παραιτηθούν οι υπουργοί οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, αφού έχουν προσαχθεί οι γιοι τους, ο Αρίντς είπε πως «θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».