Η ευρεία νίκη των Ερντογάν-Νταβούτογλου προκαλεί ήδη ανησυχία για το πόσο πιο αυταρχικό μπορεί να γίνει το καθεστώς στην Τουρκία. Το 49,4% είναι προφανές ότι θα ερμηνευθεί από τον Ερντογάν ως “επιβράβευση” των όσων έγιναν προεκλογικά. Και τα πρώτα δείγματα αυτής της ερμηνείας τα έζησε η Τουρκία πριν συμπληρωθεί το πρώτο 24ωρο μετά από τις εκλογές.
Τούρκος εισαγγελέας διέταξε την κατάσχεση του περιοδικού ΝΟΚΤΑ από τα περίπτερα με την κατηγορία ότι καλεί σε εμφύλιο πόλεμο τη χώρα. Ταυτόχρονα δύο στελέχη του περιοδικού, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή του, συνελήφθησαν.
Το περιοδικό “κατηγορείται” ουσιαστικά ότι στηρίζει τον εχθρό του Ερντογάν ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η απόφαση αφορά το εξώφυλλο του περιοδικού στο οποίο απεικονίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και τίτλο “Η Δευτέρα 1η Νοεμβρίου είναι αρχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Τουρκία”.
Το περιοδικό ΝΟΚΤΑ είχε κατασχεθεί και νωρίτερα για “προσβολή του Προέδρου και προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης”. Το περιοδικό παρουσίαζε τον Ταγίπ Ερντογάν να βγάζει “σέλφι” ενώ πίσω του ήταν οι νεκροί της τραγωδίας της Άγκυρας.
Ο διευθυντής του περιοδικού κατηγορείται για `πρόκληση εγκληματικής ενέργειας” για το οποίο σύμφωνα με τον άρθρο 214 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα προβλέπεται πέντε με έξι χρόνια φυλάκιση.
Η κατάσχεση του περιοδικού είναι ένα μόνο μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει . Ο θριαμβευτής Ερντογάν στην πρώτη του έξοδο μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα πήγε στο τζαμί του Εγιούπ,για να προσευχηθεί όπως έκαναν οι νέοι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Από εκεί επανέλαβε την θέση του για τη Τουρκία: “Ένα έθνος, μια σημαία, μια χώρα, ένα κράτος’”, δήλωσε .
Οι αγορές πάντως έδειξαν την ικανοποίησή τους για την “επιστροφή στη σταθερότητα”.
Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε άνοδο 5% και η τουρκική λίρα ανέκτησε δυνάμεις σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.
Η αντιπολίτευση, εξέφρασε πάντως τις ανησυχίες της για τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του Ερντογάν.
“Το καθεστώς θα γίνεται όλο και πιο αυταρχικό και θα ασκεί ακόμη περισσότερες πιέσεις”, προβλέπει ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ της al-Monitor, “αυτό είναι που είχε συμβεί μετά τις εκλογές του 2011 τις οποίες είχε κερδίσει με 50% των ψήφων”.
Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν έτσι σήμερα τη λύπη τους για το επίπεδο της “βίας” κατά την προεκλογική εκστρατεία. “Η εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από υπερβολικά πολύ φόβο και ο φόβος είναι ο εχθρός της δημοκρατίας”, υπογράμμισε ο Αντρέας Γκρος, Ελβετός βουλευτής του Συμβουλίου της Ευρώπης.