Ο απόηχος της επίσκεψης Σίσι στην Τουρκία – Χωρίς συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο – Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του [vid]

REUTERS/Murad Sezer

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι (Badr Abdelatty) είχε νωρίτερα σήμερα 6.9.2024 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα και τις επερχόμενες διμερείς και τριμερείς συναντήσεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η επικοινωνία γίνεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα, τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την υπογραφή πολλών συμφωνιών.

Αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπεγράφη καμία συμφωνία που να αφορά στην αμυντική βιομηχανία.

Όπως δεν υπεγράφη και καμία συμφωνία που να αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και την οριοθέτηση ΑΟΖ όπως επιθυμούσε η Τουρκία, αν και «περίσσεψαν» τα καλά λόγια ανάμεσα σε Ερντογάν και Σίσι.

Το γεγονός επεσήμανε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, προσθέτοντας πως Τούρκοι αναλυτές αποδίδουν το γεγονός στο ότι ο Σίσι δεν ξεχνά πως ο Ερντογάν ήθελε να τον ανατρέψει στηρίζοντας τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Ο Τουρκικός Τύπος πάντως επιμένει πως στρατηγική επιδίωξη του Ερντογάν είναι μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στις αναλύσεις που φιλοξενούνται στα τουρκικά κανάλια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου που αψηφά επί της ουσίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ενδιαφέρον έχει άλλωστε και το γεγονός ότι ο Σίσι στις πρόσφατες δηλώσεις του ενώπιον του Ερντογάν αναφέρθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της Λιβύης και αποχώρησης των παράνομων ξένων – άρα και των τουρκικών – στρατευμάτων από τη χώρα, δήλωση που αλλοιώθηκε στη μετάφραση από τα τουρκικά κανάλια…