«Τα πάντα υπακούν στο πρόσταγμά μου -με αυτό το σύνθημα κυβερνούσε τη χώρα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά όποιος οικειοποιείται τα πάντα πρέπει να υπολογίζει και ότι θα καταστεί υπεύθυνος για όλα τα σκάνδαλα. Ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο εξαιτίας ενός γιγαντιαίου σκανδάλου διαφθοράς των υπουργών του. Προς το παρόν καταφεύγει σε ένα παλιό τουρκικό γιατροσόφι: τις θεωρίες συνομωσίας» επισημαίνει σε σχετικό αφιέρωμα η δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung, Κριστιάνε Σλέτσερ. Όπως αναφέρει η ίδια σε σχετικό της σχόλιο, «η θεωρία συνομωσίας κρατά μάλιστα όρθιο τον Ερντογάν, παρότι ο ίδιος εξανάγκασε πολλούς υπουργούς σε παραίτηση εξαιτίας των κατηγοριών για δωροδοκία. Τέτοιες αντιφάσεις λίγο ενδιαφέρουν την Άγκυρα. Καθώς το ζητούμενο για τον Ερντογάν είναι να σώσει το τομάρι του.»
Η αρθρογράφος εκτιμά ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει εύκολα τις σημερινές προκλήσεις ακόμη κι αν επικαλείται τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως υποκινητή των ερευνών. Όπως σημειώνει: «Αυτό δεν θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό εναντίον εισαγγελέων που απλά κάνουν τη δουλειά τους και εναντίον δικαστών που εκδίδουν εντάλματα σύλληψης κρατικών λειτουργών και ακολούθων τους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πως έγιναν τόσο παραμυθένια πλούσιοι στα 11 χρόνια κυβέρνησης του AKP.» «Λυδία λίθος» για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ
H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται «σε δύσκολη θέση». Σχολιάζοντας τις θεωρίες συνομωσίας εναντίον της κυβέρνησής του που επικαλείται ο τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος κάνει επανειλημμένα όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά στη χώρα του. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο έχει φθάσει το κέντρο της εξουσίας, ρίχνοντας την κυβέρνηση σε κρίση». Σύμφωνα με την FAZ, «επικρατεί η εντύπωση ότι το άστρο του Ερντογάν αρχίζει να σβήνει. Το σκάνδαλο απειλεί να εξελιχθεί σε κρίση του κράτους και είναι ήδη μία μάχη για την εξουσία.»
Βέλη εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού εκτοξεύει σχόλιο της εφημερίδας Die Welt. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο αληθινός Ερντογάν» η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Κάποτε τιμούσαν τον πρωθυπουργό Ερντογάν σαν μεταρρυθμιστή. Η Δύση δεν ήθελε να διακρίνει ότι ήταν πάντα ο αυταρχικός ηγέτης μίας ‘τουρκικής μουσουλμανικής αδελφότητας’.» Η Welt υπογραμμίζει την υποχωρητική στάση της ΕΕ έναντι του τούρκου πρωθυπουργού και επισημαίνει: «Ίσως θα έπρεπε να περιμένει κανείς τις τουρκικές εκλογές πριν να του προσφέρει κι άλλα δώρα. Επειδή η τουρκική κοινωνία είναι πιο ώριμη από τους πολιτικούς της. Αργά ή γρήγορα θα στραφεί σε μία ‘πιο ευρωπαϊκή’ ηγεσία.»
Σχόλιο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ στην Mitteldeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι τα τεκμήρια που έχουν έρθει στο φως μιλούν «μία ξεκάθαρη γλώσσα» για τη βασιμότητα των κατηγοριών διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Όπως επισημαίνει ο σχολιαστής, «οι τωρινές κατηγορίες επισκιάζουν τα πάντα. Ενδεχόμενη επαλήθευσή τους θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους για το κόμμα AKP και τον αστέρα του, Ερντογάν.» Τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διερωτάται ο αρθρογράφος και σχολιάζει: «Ενώπιον αυτού του σκανδάλου δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η Τουρκία είναι ώριμη ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ. Τα ελλείμματα δημοκρατίας είναι ακόμη πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο. (…) Η ΕΕ πρέπει τώρα να παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή πως θα διαχειριστεί ο Ερντογάν τις κατηγορίες. Το σκάνδαλο διαφθοράς γίνεται η λυδία λίθος για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.»
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
ΠΗΓΗ: DW