“Απέναντι” στην κυβέρνηση Ερντογάν βρέθηκε ξανά ο Μουσταφά Ακιντζί.
Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος χαρακτήρισε την Αμμόχωστο “γη των Τουρκοκυπρίων” και τόνισε πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα Βαρώσια.
“Τα κλειστά Βαρώσια δεν πρέπει να μείνουν αδρανή σίγουρα, ωστόσο θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης”, δήλωσε σε ανάρτηση του ο Μουσταφά Ακιντζί.
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη σε αυτή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας εντός του Βαρωσίου, ανέφερε ότι εάν η προσέγγιση για το θέμα των Βαρωσίων δεν είναι αυτή που προανέφερε, αυτή η ενέργεια που γίνεται πριν από τις “εκλογές”, είτε όσον αφορά στους στόχους που όλοι μπορούν να καταλάβουν με ευκολία, είτε λόγω του εύρους των συμμετεχόντων και της χρονικής συγκυρίας “είναι πολύ λάθος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα εξυπηρετήσει τον επιθυμητό στόχο”.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε αρχικά στη σύσκεψη που είχε γίνει στο “προεδρικό” τον Ιούλιο του 2017 όταν είχε αποφασιστεί η πρωτοβουλία – όπως είπε – για τους Μαρωνίτες και είχε συμφωνηθεί τότε να γίνει περεταίρω μελέτη του πολύπλοκου θέματος των Βαρωσίων. Τότε, πρόσθεσε, είχαν προσκληθεί όλα τα “κοινοβουλευτικά” κόμματα, στην παρουσία κα του Τούρκου ΥΠΕΚ. Στην πορεία, εξήγησε, η τότε 4κομματική “κυβέρνηση” δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν “κυβέρνηση” ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την “προεδρία” την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι.
Οι δηλώσεις Οκτάι
Ο Οκτάι χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα για τα Βαρώσια, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος του εδάφους της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος και ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση, έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.
Ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έφτασε στα κατεχόμενα λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα σήμερα, για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, στο «σπίτι του στρατού» που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Σάντι Μπιτς στην περίκλειστη πόλη, μίλησε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV από το Βαρώσι.
Στην συνέντευξη που έδωσε από την περίκλειστη πόλη, ο κ. Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης». Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη, πρόσθεσε, και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια. «Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τ/κ, χάνουν και οι Ε/κ. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή».
”Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη”
Στην ερώτηση για το ψήφισμα 550 των ΗΕ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η περιοχή χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη αλλά είναι έδαφος της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Μίλησε για τρομοκρατία και καταπίεση εναντίον των Τ/κ που διήρκησε για χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέμβαση – όπως είπε – της Τουρκίας για να σταματήσει αυτό. «Όπου πάει το τουρκικό έθνος φέρνει την ειρήνη. Μετά το 1974 δεν έπεσε εδώ ούτε σταγόνα αίμα», είπε.
«Εδώ και μισό αιώνα ψάχνουμε λύση και δεν τη βρίσκουμε, σε κάθε συνάντηση πάμε ένα βήμα πίσω», πρόσθεσε. «Το Βαρώσι είναι έδαφος της ΤΔΒΚ. Μιλάμε για έδαφος των Τ/κ. Δεν πήραμε άδεια από κανέναν για να έρθουμε εδώ. Όπως είναι η Λευκωσία, είναι και το Βαρώσι. Πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε αυτό πολύ καθαρά».
”Το Βαρώσια θα είναι ένα μέρος όπου όλοι θα κερδίσουν”
Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι κλήθηκε για να παραστεί στην σημερινή εκδήλωση και ανταποκρίθηκε με χαρά, λέγοντας ότι θα γίνει μια συζήτηση για την πολιτική και οικονομική πλευρά του θέματος των Βαρωσίων και αυτό αποτελεί μέρος της εργασίας καταγραφής που γίνεται για την περίκλειστη πόλη. «Ναι, να το ανοίξουμε και πάλι. Τι υπάρχει όμως εδώ; Υπάρχουν τράπεζες, εργασιακοί χώροι, εκθέσεις αυτοκινήτων, αγορές. Αυτά τα είδαμε. Ο χρόνος σταμάτησε. Υπάρχουν εξαίσια ξενοδοχεία. Εξαίσια ακόμα και μισό αιώνα μετά», είπε.
Πηγή: sigmalive