Νταβούτογλου: «Δεν «καρφώσαμε» εμείς τους ισραηλινούς πράκτορες στο Ιράν»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε τις κατηγορίες που αποδόθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα, Whasington Post  ότι  η Τουρκία δια του  επικεφαλής της ΜΙΤ, κ. Χακαν Φιντάν φαίνεται να αποκάλυψε στην Τεχεράνη τις ταυτότητες 10  ιρανών που συνεργάζονταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, «σε μια προσπάθεια να πλήξει τους ισραηλινούς».

Η διαμάχη μεταξύ των κατασκόπων, φαίνεται να είναι η αιτία πίσω από την άρνηση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου, να ζητήσει συγγνώμη πραγματικά από την Τουρκία για το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την Κόνυα στην οποία βρίσκεται, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το περιεχόμενο και η χρονική συγκυρία που δημοσιεύθηκε το άρθρο ήταν σημαντικά και πρόσθεσε: «Οι ισχυρισμοί που έχουν ως στόχο τον Φιντάν είναι τόσο αναληθείς όσο και παράδειγμα μαύρης προπαγάνδας».

 Υπενθυμίζεται ότι η Whasington Post είχε δημοσιεύσει  άρθρο όπου ο αρθρογράφος, David Ignatius κατηγορεί την Τουρκία ότι ξεσκέπασε την κάλυψη δικτύου ισραηλινών κατασκόπων το οποίο δρούσε από τις αρχές του 2012, δίνοντας τα ονόματά τους στην ιρανική μυστική υπηρεσία, καταφέρνοντας ένα σημαντικό πλήγμα στη συλλογή πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ .Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το δίκτυο της Μοσάντ χρησιμοποιούσε ως βάση το τουρκικό έδαφος και οι Ισραηλινοι μετά από 50 χρόνια συνεργασίας δεν περίμεναν ότι η Άγκυρα θα τους «ξεπουλούσε σε μια εχθρική δύναμη».
 
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η διαμάχη μεταξύ των κατασκόπων, φαίνεται να είναι η αιτία πίσω από την άρνηση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου, να ζητήσει συγγνώμη πραγματικά από την Τουρκία για το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά. Η  συγγνώμη που δόθηκε με την παρέμβαση Ομπάμα απέτυχε να βελτιώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών με τον Χακάν Φιντάν να θεωρείται από τις ισραηλινές αρχές ως ύποπτος εξαιτίας των στενών δεσμών του με την Τεχεράνη.
 
Οι Ισραηλινοί υπουργοί έχουν κατηγορήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει υιοθετήσει αντιισραηλινή στάση τα τελευταία χρόνια, για να ενισχύσει τη θέση της χώρας του στον μουσουλμανικό κόσμο.
 

Οι άλλοτε ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ έπεσαν »στα βράχια» το 2010, όταν άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σκότωσαν εννιά Τούρκους ακτιβιστές οι οποίοι επιδίωκαν να σπάσουν τον μακρόχρονιο ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο σχολιογράφος της Ουάσινγκτον Ποστ Ντέιβιντ Ιγκνάτιους έγραψε ότι το Ισραήλ κατά τα φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν είχε εγκαταστήσει μέρος του δικτύου του για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το Ιράν στο έδαφος της Τουρκίας, δίνοντας στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες την δυνατότητα να καταγράφουν τις κινήσεις των ανθρώπων που εργάζονταν γι’ αυτό. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το Ισραήλ πίστευε ότι οι Τούρκοι δεν θα στρέφονταν εναντίον του εβραϊκού κράτους έπειτα από χρόνια διμερούς συνεργασίας.

Όμως, αναφέρεται στο σχόλιο, στις αρχές του 2012 ο Ερντογάν αποκάλυψε στην Τεχεράνη τις ταυτότητες 10 Ιρανών οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία για να συναντηθούν με Ισραηλινούς πράκτορες.

Τον Απρίλιο του 2012 το Ιράν ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα μεγάλο ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας και ότι συνέλαβε 15 υπόπτους. Δεν είναι ξεκάθαρο το εάν η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την διαρροή που φέρονται να έκαναν οι Τούρκοι.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Τούρκοι «έδωσαν» στο Ιράν ισραηλινούς κατασκόπους – Αποκάλυψη από ΗΠΑ

Βέτο από ΗΠΑ στην πώληση του τουρκικού ATAK στο Πακιστάν