Μετά τα δυο τελευταία περιστατικά, από τα οποία φάνηκε η διάθεση της Μόσχας να κλιμακώσει την κατάσταση, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, στην Αγία Πετρούπολη. Η διμερής σύνοδος κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας είχε συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο της G20 στην Άγκυρα (σ.σ. πριν τα τουρκικά F-16 ρίξουν το ρωσικό Su-24) αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε πως δεν θα γίνει. «Δεν θα γίνει, δεν είναι προγραμματισμένη», απάντησε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.
Η νέα… «πόρτα» Πούτιν σε Ερντογάν έρχεται ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους της λεκτικής αντιπαράθεσης των δυο πλευρών. Χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του ρωσικού αντιτορπιλικού να ρίξει προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού στο Αιγαίο, 13,6 μίλια ανοιχτά της Λήμνου, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία πως… γελοιοποιείται!
Η υπομονή της Τουρκίας με τη Ρωσία «έχει όρια», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Το δικό μας ήταν μόνο ένα αλιευτικό σκάφος, μου φαίνεται ότι η αντίδραση του πλοίου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού ήταν υπερβολική», σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Η Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει βεβαίως να δημιουργήσουν εκ νέου τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντοτε, αλλά η υπομονή μας έχει όρια», υπογράμμισε.
Αλλά δεν σταμάτησε εκεί ο Τούρκος υπουργός, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη «φέρει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τις κατηγορίες που εξέφρασε ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος της για να προστατεύσει την προμήθεια πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. «Κανείς δεν το πίστεψε», σημείωσε.
Επέκρινε δε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κι όχι στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών. «Δυστυχώς η Ρωσία δεν βρίσκεται στη Συρία για να πολεμήσει τους τρομοκράτες», είπε, προσθέτοντας ότι μόνον το 8% των αεροπορικών της επιδρομών έχουν στόχο θέσεις που κατέχουν οι τζιχαντιστές, ενώ το 92% στρέφεται κατά άλλων οργανώσεων που είναι εχθρικές στον Άσαντ.
Οι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και είναι απαραίτητα τα χερσαία στρατεύματα, κατέληξε εξάλλου ο Τσαβούσογλου.