Ναργιλές τέλος για τους Τούρκους! Εκστρατεία που προκαλεί αντιδράσεις

Καμπάνια για την αποτροπή καπνίσματος  ναργιλέ κάνει η κρατική τουρκική τηλεόραση  καθώς η Τουρκία είναι μια από τις χώρες με μεγάλα ποσοστά χρήσης στον πληθυσμό, από παλιά.Αλλά και παγκοσμίως τα καινούργια ευρήματα εξάπλωσης της χρήσης ναργιλέ θεωρούνται άκρως ανησυχητικά, κυρίως για ομάδες του πληθυσμού όπως οι έφηβοι, στις οποίες ο ναργιλές έχει αρχίσει να γίνεται μόδα.

Σε ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε και στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης αναφέρεται ότι  καπνός του ναργιλέ περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, βαρεά μέταλλα και καρκινογόνες χημικές ουσίες. Μάλιστα ο καπνός αυτός δεν φιλτράρεται σε καμία περίπτωση ενώ περνά μέσα από νερό.Ο ναργιλές προκαλεί πολλές θανατηφόρες ασθένειες.

<<Υπάρχει θάνατος στο στόμιο του ναργιλέ>> είναι μια από τις αποτρεπτικές φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Μια χρήση ναργιλέ =100 τσιγάρα

Παρόλο που η  καμπάνια ανέφερε ότι <<ο  ναργιλές βλάπτει την ανθρώπινη υγεία όσο το κάπνισμα>>, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι σε 20 ως 80 λεπτά που διαρκεί συνήθως μια  «συνεδρία» ναργιλέ ο χρήστης της συγκεκριμένης συσκευής μπορεί να εισπνεύσει τόσο καπνό  όσο ένας καπνιστής που καπνίζει 100 ή και περισσότερα τσιγάρα!!! Αυτό συμβαίνει επειδή ένας καπνιστής εισπνέει συνολικά 8 με 12 φορές δηλαδή 0.5 με 0.6 λίτρα καπνού. Κατά τις ωριαίες συνεδρίες ναργιλέ, ο καπνιστής πραγματοποιεί 200 ρουφηξιές που ισοδυναμούν με μέχρι και 1 λίτρο καπνού. 

Σε αρνητικά και επικίνδυνα συμπεράσματα καταλήγει και νέα ανασκόπηση ερευνών:«Η γλυκιά γεύση του καπνού στον ναργιλέ τον κάνει άκρως ελκυστικό για τους νεαρούς οι οποίοι εσφαλμένα πιστεύουν ότι είναι λιγότερο επικίνδυνος για τον οργανισμό» ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η κ. Τρέισι Μπαρνέτ από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στη Γκέινσβιλ, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, και – σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του Βήματος – προσέθεσε: «Ακόμη και η χρήση ναργιλέ για μια φορά μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα καθώς και σε νόσους όπως η φυματίωση, ο έρπης και η γρίπη. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και σε πολλές μορφές καρκίνου».

Το κάπνισμα ναργιλέ έχει γίνει άκρως δημοφιλές στην Ευρώπη και στο δυτικό ημισφαίριο τα τελευταία χρόνια ανέφερε το προαναφερθέν ρεπορτάζ της εφημερίδας. Ο ναργιλές ξεκίνησε την «καριέρα» του από την Ινδία κατά τον 15ο αιώνα, ωστόσο η συσκευή ήταν σε μια πρωτόλεια μορφή φτιαγμένη από κέλυφος καρύδας. Από εκεί, έγινε γνωστός αρχικώς στο Ιράν και στη συνέχεια στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. 

Κομμάτι της κουλτούρας  στην Τουρκία
Στην Τουρκία όμως – που όπως προαναφέραμε τώρα κάνει την τηλεοπτική παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών – καθιερώθηκε ως άκρως δημοφιλής τρόπος καπνίσματος από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι και σήμερα καθώς ο ναργιλές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της χώρας. 
Πάντως ολοένα και περισσότερα μαγαζιά όμως σε πολλές χώρες «σερβίρουν» πλέον ναργιλέ – εκτιμάται ότι περί τα 100.000.000 άτομα παγκοσμίως καπνίζουν ναργιλέ κάθε ημέρα.

Δεν φιλτράρονται οι τοξίνες
Παρότι η συσκευή του ναργιλέ με την πίπα νερού και τα διαφορετικά σωληνάκια δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με τσιγάρο, χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα για την εισπνοή καπνού και έτσι κουβαλά πολλούς από τους κινδύνους του «συμβατικού» καπνίσματος.«Αν και το νερό αποτελεί φίλτρο, δεν φιλτράρει τις τοξίνες» σημείωσε η δρ Μπαρνέτ, σύμφωνα με το προαναφερθέν ρεπορταζ.

Από μελέτες έχει προκύψει ότι ο ναργιλές συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η χρόνια βρογχίτιδα, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του στόματος και του προστάτη, οι καρδιοπάθειες καθώς και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη παρόμοιες με αυτές που προκαλεί το κάπνισμα του τσιγάρου. 
«Το κάπνισμα ναργιλέ είναι μία αυξανόμενη ανησυχία καθώς οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των κινδύνων, όπως συμβαίνει με το τσιγάρο», υποστηρίζει ο καθηγητής Robert West, διευθυντής σπουδών καπνού στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. «Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση όσον αφορά τη διάρκεια και την ποσότητα καπνού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία» , συμπλήρωσε. 
Αυτό συμβαίνει γιατί αν ο καπνός ναργιλέ έχει καλύτερη γεύση από τα τσιγάρα, περιέχει όλες τις ίδιες τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθεια. Μεταξύ των κινδύνων είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνος του στόματος και του πνεύμονα και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη. 

Βλάπτουν το DNA των κυττάρων

«Ο καπνός περιλαμβάνει μία σειρά καρκινογόνων ουσιών που βλάπτουν το DNA των κυττάρων» , εξηγεί ο καθηγητής. «Μόνο ένα κατεστραμμένο κύτταρο μπορεί να διαιρεθεί και να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα δημιουργώντας όγκο και προκαλώντας καρκίνο στον πνεύμονα». 
Σύμφωνα με τη δρα Αντριέν Χάινζ που ειδικεύεται στη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και η οποία δεν συμμετείχε στην ανασκόπηση, το κοινό δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση ναργιλέ. «Σε συζητήσεις με φίλους και ασθενείς, όλοι αντιλαμβάνονται ότι γενικώς το κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Θεωρούν όμως τον ναργιλέ πιο ‘αθώο’ και όταν κάποιος τους μεταφέρει τις πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητά του και την έκθεση του ατόμου σε τοξίνες ακόμη και από μια και μόνο χρήση ναργιλέ, μένουν άναυδοι».

Η αύξηση των ταξιδιών σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία έχει προκαλέσει την υιοθέτηση του ναργιλέ και στην Ευρώπη. Ο σωλήνας του ναργιλέ πωλείται ως σουβενίρ και είναι δημοφιλής στους τουρίστες οι οποίοι τον αγοράζουν ως διακοσμητικό- έτσι θεωρείται ότι αρχίζει ο …πειρασμός. Ειδικοί ζητούν να προστεθεί σημείωμα και στο ναργιλέ που θα αναφέρει «Το κάπνισμα ναργιλέ μπορεί να σκοτώσει – όπως ακριβώς κάνουν και τα τσιγάρα».

Διαβάστε ακόμη:

Αμερικανική αντικαπνιστική επίθεση στην Τουρκία!



»Κόβονται» όλα στην Τουρκία!

Σοκ το κόψιμο καπνίσματος στο στρατό της Κίνας