Μερικώς ελεύθερη χώρα για τον Τύπο η Τουρκία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

»Μερικώς ελεύθερη» χώρα για τα ΜΜΕ χαρακτηρίζεται η Τουρκία στην ετήσια έκθεση του διεθνούς Think Tank »Freedom House». Ταυτόχρονα στην έκθεση του Freedom House τονίζεται ιδιαίτερα η συμβολή του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στην παρακμή της Δημοκρατίας στην χώρα.

«Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία του το περασμένο έτος και εξαπέλυσε μια επιθετική εκστρατεία εναντίων του δημοκρατικού πλουραλισμού. Απαίτησε ανοιχτά από τους ιδιοκτήτες των δημοσιογραφικών ομίλων να απαγορεύσουν την κάλυψη ή να απολύσουν δημοσιογράφους με κριτικό προς την κυβέρνηση έργο, είπε ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απείλησε δημοσιογράφους και διέταξε ακραίες ή και περίεργες αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα… Δημιούργησε μια ‘’σκιώδη κυβέρνηση’’ που του επιτρέπει να κυβερνάει τη χώρα από το Προεδρικό Μέγαρο καταστρατηγώντας Συνταγματικές ρυθμίσεις και τα Υπουργεία της κυβέρνησης», αναφέρει η έκθεση.

Τι απαντά ο Ερντογάν με τον εκπρόσωπό του

Στην σκληρότατη αυτή κριτική που εστιάζεται στον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, προσπάθησε να απαντήσει , εμμέσως, ο βοηθός Γενικού Γραμματέα και Εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας , κ. Ιμπραχήμ Καλίν, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες.

Ο κ. Καλίν είπε ότι στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής, συστάθηκαν 13 Διευθύνσεις και ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Επεσήμανε δε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις Δ/νσεις επιπλέον στην Προεδρία, συγκριτικά με την προηγούμενη κατάσταση.

Ο κ. Καλίν, αναφορικά με τις 13 Δ/νσεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ότι είναι μεγάλο λάθος να εκλαμβάνονται ως »σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» και ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού. και ότι οι κκ Ερντογαν και Νταβούτογλου έχουν πολύ καλή συνεργασία. 
 
Για τα ΜΜΕ

Ακόμα επεσήμανε πως στον κόσμο δεν υπάρχει μόνο ένα και μοναδικό προεδρικό σύστημα και ότι υπάρχουν διάφορα πρότυπα, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν. Επίσης είπε πως γίνονται διάφορες εργασίες σχετικά με το θέμα και θα αποφασιστεί στο μέλλον πως αυτό θα υλοποιηθεί. 
Εξάλλου τις προάλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Αρίντς είχε πει ότι οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι στην Τουρκία βρίσκονται στην φυλακή όχι λόγω της δουλειάς τους αλλά ως μέλη …τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειπε ακόμα ότι στην φυλακή βρίσκονται 31 δημοσιογράφοι ερχόμενος σε αντίθεση με την προηγούμενη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Α. Νταβούτογλου ότι οι έγκλειστοι δημοσιογράφοι είναι μόνο 7.Επίσης ανέφερε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας εναντίων δημοσιογραφικών ομίλων της Τουρκίας στις 14 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν υπό κράτηση ο Διευθυντής Έκδοσης της Zaman και ο Γενικός Διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Samanyolu TV, …δεν σχετίζεται με την ελευθερία του Τύπου.