Μαχητής του ISIS που είχε βγάλει βίντεο ενώ έκαιγε Τούρκους στρατιώτες…αφέθηκε ελεύθερος

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια αποκάλυψη που έκαναν πρόσφατα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, σχετικά με την υπόθεση ενός μαχητή του ISIS, ο οποίος είχε βιντεοσκοπήσει την στιγμή που έκαιγε Τούρκους στρατιώτες στη βόρεια Συρία το 2016, με αποτέλεσμα αρχικά να συλληφθεί, όμως στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ahval, επικαλούμενη πληροφορίες του ANKA, ο τουρκικής καταγωγής τζιχαντιστής μαχητής του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) Ömer Yetek, είχε αρχικά καταγράψει σε βίντεο την αποτρόπαια σκηνή με Τούρκους στρατιώτες να καίγονται, κατά την διάρκεια των συγκρούσεων στη βόρεια Συρία το 2016, όταν ακόμα το ISIS ήταν ισχυρό.

Οι τουρκικές αρχές στη συνέχεια εντόπισαν τον Ömer Yetek και τον συνέλαβαν το 2018, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν υπάλληλος του «Υπουργείου προπαγάνδας» του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που σχετίζεται με την ειδεχθή του πράξη. Αφού έδωσε κατάθεση στο Τμήμα της Αντιτρομοκρατικής στην Άγκυρα,λ στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε δίκη, ενώ η έρευνα εις βάρος του συνεχιζόταν στην Κωνσταντινούπολη.

Τον άφησαν…ελεύθερο

Ωστόσο, φαίνεται πως εν αναμονή της δίκης του, στις 16 Απριλίου του 2020, ο Ömer Yetek αφέθηκε ελεύθερος μετά από μια ένσταση που είχε κάνει, όμως ίσως να μην είναι αυτός ο μόνος λόγος. Και αυτό, διότι στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο ίδιος ήταν «μάρτυρας» στην υπόθεση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Άγκυρα το 2015 και «έδωσε» πολλούς μαχητές του ISIS που ήταν υπεύθυνοι για την οργάνωση και την εκτέλεση των βομβιστικών επιθέσεων.

Έτσι, για περισσότερο από έναν χρόνο, ο μαχητής του ISIS παραμένει και κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται, όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με την υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι εκτός από αυτή την απίστευτη εξέλιξη της υπόθεσης του Ömer Yetek, πριν από μια βδομάδα έγινε γνωστό ότι ένας «δικαστής» του Ισλαμικού Κράτους που φέρεται να είχε δώσει εντολή εκτέλεσης δύο Τούρκων στρατιωτών στη βόρεια Συρία, ζούσε ελεύθερος στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η κοινή γνώμη και να αναγκαστεί η τουρκική αστυνομία να τον συλλάβει.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου