«Μάχη των NAVTEX» από Καστελλόριζο μέχρι και Κύπρο

Στην τακτική των NAVTEX για «έρευνες» επιμένει η Τουρκία, προκειμένου να παγιώσει και να «νομιμοποιήσει» τις αξιώσεις της εκτός δικαιοδοσίας της.

Τελευταίο παράδειγμα η «δέσμευση» μεγάλης περιοχής που εκτείνεται από το Καστελλόριζο μέχρι και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας είναι η ακόλουθη:

Στην ανακοίνωση αυτή αντέδρασε η Κύπρος, που με μήνυμα από τον σταθμό της Λάρνακας γνωστοποιούσε πως η Αττάλεια είναι αναρμόδια να εκδίδει NAVTEX για την Κυπριακή ΑΟΖ, εφιστώντας την προσοχή των σκαφών που πλέουν στην περιοχή.

Στη Λάρνακα «απάντησε» η Αττάλεια, με νέα NAVTEX που σημειώνει ουσιαστικά ότι δεν αναγνωρίζει ως οντότητα την Κύπρο!

«Η «Κύπρος» που αναφέρεται στο σήμα της Λάρνακας δεν είναι το κράτος που συμβλήθηκε στη συμφωνία Treaty of Establishment το 1960… Έτσι η Τουρκία διακηρύσσει πως ο όρος «Κύπρος» δεν συνιστά αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, ούτε προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα της Τουρκίας… Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων αξιώσεις από την ελληνοκυπριακή διοίκηση μέσω της NAVTEX της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται δεκτές από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται για έρευνες σχετικά με τον EastMed και το πλοίο «Nautical Geo», το οποίο «μαρκάρεται» στενά από τουρκικά σκάφη.

Και επειδή ο λόγος και περί Καστελλόριζου, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία ακόμη «φυσάει και δεν κρυώνει» το χθεσινό «χουνέρι» με το υποβρύχιο «Παπανικολής», που κυριολεκτικά δεν κατάλαβε από πού της ήρθε…